Glucosamine als aanvullend supplement?

Glucosamine

Supplementen zijn er genoeg en er is vaak discussie of dit nu wel of niet nodig is. Vandaag zoomen we in op glucosamine. Wat is het en wanneer zou je het kunnen gebruiken als extra aanvulling?

Glucosamine is een stof, een eiwit, dat je lichaam zelf aanmaakt en komt voor in bijna alle weefsels van je lichaam. Het is dus een lichaamseigen stof. Het komt vooral voor in kraakbeen, bindweefsel en de vloeistof van gewrichten. Het is een bouwstof, de bouwstof van kraakbeen. Naarmate je ouder wordt gaat het aanmaken van glucosamine moeizamer. Glucosamine zit verder niet in voeding.

Het wordt vaak gebruikt als aanvulling bij artrose, een aandoening van het kraakbeen. Klachten bij artrose zijn stijfheid, pijn en ontsteking van de gewrichten.

 

Wetenschappelijk onderzoek

De resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn wisselend. Bij sommige onderzoeken is er een lichte verbetering van de pijnklachten, bij andere onderzoeken wordt geen effect gezien. Tot op heden is niet in onderzoek aangetoond dat glucosamine een gunstig effect heeft op het reumatoïde ontstekingsproces. In de meeste studies wordt 1500 mg als uitgangsdosering genomen. Ga je glucosamine als aanvulling gebruiken, doe dit dan voor een periode van minimaal 3 maanden zodat je het effect goed kunt beoordelen.

Een aantal glucosamine producten is in 2005 geregistreerd als geneesmiddel. Ze hebben de status van niet receptplichtig en het mag dus een zelfzorgmiddel worden genoemd. De merken die niet als geneesmiddel zijn geregistreerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heten niet zelfzorgmiddelen maar voedingssupplementen. Je kunt glucosamine kopen bij verschillende websites zoals ook via Holland & Barret (voorheen ‘de Tuinen).

 

 

Liefs Nicky

Volg mij via BloglovinInstagramFacebook of Youtube.

Balance your Health

Super leuk dat je een kijkje neemt op mijn plekje op het internet waar ik al mijn hersenspinsels deel en je een kijkje geef in ons leven.
Ik ben Nicky (28), getrouwd met Vanja (30) en mama van Lot (1). Ik ben in oktober uitgerekend van baby nr. 2.

Ik schrijf- en vlog over een fitte lifestyle, het mama zijn en eigenlijk alles wat me bezighoudt. Ik sta bekend om mijn positieve mindset en ik inspireer- en coach anderen als Herbalife coach naar een healthy active lifestyle.

Wil je meer over ons weten? Kijk dan even op de over ons pagina.

Mommy – Lifestyle – Mindset – Coaching

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.