Home » 3 meest misleidende producten 2015

3 meest misleidende producten 2015

3 meest misleidende producten 2015
Bron foto

Ooit weleens gehoord van het Gouden Windei? Foodwatch? Het Gouden Windei is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het meest misleidende product op de markt.

Foodwatch

Foodwatch Nederland komt op voor het recht van consumenten op eerlijk, veilig en gezond voedsel. Foodwatch stelt misstanden in de voedselindustrie aan de kaak en lobbyt bij de Nederlandse overheid voor oplossingen die consumenten echt beschermen. Het is een kleine organisatie met een groot bereik en onafhankelijk van overheden en de voedselindustrie. Onderaan dit artikel vind je de link naar hun website mocht je meer willen weten.

Top 3 meest misleidende producten

 1. Cranberries van Albert Heijn. Kennen jullie de superfoods? Vast wel want het is een hele tijd enorm booming geweest in Nederland. Overal zag je superfoods en veel supermarkten brachten ‘eigen merk’ superfoods op de markt. Zo ook Albert Heijn. Op de verpakking van de cranberries staat ‘bron van vezels’ en ‘zoet van smaak’. Zoet van smaak zijn ze zeker! De cranberries bestaan voor (slechts) 30% uit veenbessen en voor maar liefst 68% uit ananassiroop… Hoezo gezonde superfood?
  Albert Heijn heeft inmiddels beloofd de receptuur van de cranberries te gaan aanpassen. De hoeveelheid siroop wordt verlaagd waardoor het product uit 60% cranberries (nu 30%) bestaat. Daarnaast wordt het biologisch.
 2. Liga Milkbreak melk-aardbei. Leuk dat deze op plek twee staat, dit soort tussendoortjes kom ik veel tegen in mijn praktijk onder het mom van ‘dat is toch een gezond tussendoortje?’. Ik schrik ervan hoe weinig mensen weten dat dit voornamelijk suikers zijn. Qua calorieën kom je niet eens zo slecht uit, dus voor af en toe no big deal, maar gezond zou ik het niet willen noemen. Foodwatch noemt het snoep onder het mom van ‘verantwoord tussendoortje’. Dit is ook de claim die op de verpakking staat. Een andere claim die Liga doet: ‘een goede balans tussen vezels, granen en fruit’. Granen en aardbeien zijn rijkelijk aanwezig op de verpakking. Wat zit erin? 0,03% aardbeipoeder en 20 gram suiker. Dat is dus 667x meer suiker dan fruit(poeder). Is dat niet gewoon een koekje in plaats van ‘verantwoord tussendoortje’?
  Liga heeft Foodwatch laten weten bij een volgende wijziging van de verpakking nogmaals naar de kritiek te zullen kijken.
 3. Light Pindakaas van de PLUS. In deze light pindakaas zit 30% minder vet! Klinkt gezond… Voor wie de achterkant van een product weleens bekijkt: een deel van de pinda’s is één op één vervangen door pure gedroogde glucosestroop! Dus minder vet: JA! Meer suikers: Ja, maar liefst 451% meer suikers dan gewone pindakaas. Doordat er minder pinda’s in de light pindakaas zitten, zit er ook minder vitamine E en vezels in. De prijs van de light pindakaas is hoger. Maar de PLUS is heus niet de enige, er zijn meer supermarkten.
  Ze hebben ondertussen allemaal (inclusief PLUS) aangegeven te stoppen met de huidige pindakaas light en geen light variant meer aan te bieden of om te schakelen naar een pindakaas met een gezondere samenstelling.

Welke producten waren nog meer genomineerd?

 • Aldi pasta met truffel. Deze pasta zou volgens Foodwatch maar 0,0006% truffel bevatten. Truffel is een duur ingrediënt maar de pasta moest uiteraard wel goedkoop blijven.
  Aldi heeft inmiddels aangegeven dat de verpakking aangepast wordt: de verwijzing naar truffel verdwijnt van de voorkant.
 • Appelsientje halfzoet. Minder zoet dan normale Appelsientje. Deze is wel iets duurder, maar dan hebben ze de appelsap ook echt voor jou met water verdund.
 • Rude Health biologische almond drink. Deze drank bevat maar 1% amandelen (ongeveer 2 nootjes per glas van 200 ml).
 • AH mini roomboter amandelstaaf. Op de verpakking staat mini maar als je de kartonnen verpakking openmaakt blijkt bijna de helft van de inhoud letterlijk ‘gebakken lucht’.

Vorig jaar won Carpri-sun van Coca-Cola.

 

Kijken jullie weleens achterop verpakkingen? Weet je dan waar je op moet letten of is het één en al abracadabra?

Vanmiddag om 15:00 uur komt er een artikel online over hoe het nu gaat 1 week na de operatie, kom je dan nog even terug?

 

Liefs Nicky

Bron: foodwatch

 

Deel:

2 Reacties

 1. 6 januari 2016 / 13:20

  Ja, supermarkten weten hoe ze lekker misleidend moeten zijn. De appelsientje minder zoet ben ik nog ingetrapt ook! De rest heb ik laten liggen 🙂

  • 6 januari 2016 / 14:22

   Ik denk dat je niet de enige bent hoor, het is ook niet altijd zo zwart-wit als goed of slecht. Maar veel mensen hebben geen idee. En dat kan ik me ook wel voorstellen :).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.