Home » 5 simpele tips om meer te bewegen

5 simpele tips om meer te bewegen

picjumbo.com_HNCK2304Dat bewegen goed voor je is dat weet iedereen, maar moet je dan naar de sportschool? Dat zien veel mensen niet zitten. Natuurlijk is het heel goed om te trainen in een sportschool maar je kunt ook op andere manieren meer gaan bewegen als de drempel naar de sportschool nog te hoog is. Lees snel verder voor simpele tips om meer te bewegen.

Keep on moving

Waarom is bewegen zo belangrijk? Het houd je spieren en gewrichten soepel en fit. Heel belangrijk om gezond te blijven dus. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten we dagelijks een half uurtje bewegen. Heb je overgewicht en wil je graag wat afvallen? Dan zou je een uurtje per dag moeten bewegen. Let op: dit hoef je niet een half uur of een uur aansluitend te doen. Je mag dus ook blokjes van bijvoorbeeld tien minuten maken, zo kun je het verdelen over de dag.

Daarnaast heb je ook nog de Fitnorm, dit houdt in dat je naast de 30 minuten per dag matig intensief bewegen 3x per week tenminste 20 minuten intensieve lichaamsbeweging doet.

(1) Ga naar buiten!

Wandel een blokje om. Iets is altijd beter dan niets dus al ga je maar 10 minuten wandelen, die heb je wel mooi in the pocket. Vaak ook een fijn moment om je gedachten op een rij te zetten, vind ikzelf tenminste.

(2) Verwerk beweging in je dagelijkse bezigheden

Deze kennen we allemaal wel. Pak eens wat vaker de fiets in plaats van de auto. Ga eens met de trap in plaats van de lift. Stap een halte eerder uit als je met de bus of tram gaat en loop het laatste stukje. Je kunt ook een lunchwandeling maken door je boterhammen in de middagpauze op te eten tijdens een wandeling met collega’s.

Het huishouden telt ook mee! Probeer dus zoveel mogelijk klusjes in huis zelf te doen. Stofzuigen, dweilen, ramen wassen en de was doen. Alles telt mee!

Tuinieren is ook een super alternatief, tegelijkertijd kun je ook nog genieten van de buitenlucht. Prima combi.

Is de auto aan een wasbeurt toe? Dat kun je ook zelf! Zo bespaar je ook nog geld en heb je je beweging voor die dag al gehad.

Dance, dance, dance. Zet je muziek eens aan en dans een paar minuten. Je kunt zelf bepalen of de gordijnen dicht moeten haha.

Als bewegen niet zo makkelijk gaat en je veel lichamelijke klachten hebt kun je ook gaan zwemmen. Er zijn zelfs baden met verwarmd water wat beter is voor je gewrichten.

(3) Tel je stappen met een stappenteller

Een volwassene zou zo’n 10.000 stappen per dag moeten halen. Stappentellers geven je inzicht in hoe het ervoor staat met je beweging. Zelf vind ik het leuk dat ik een doel heb om naartoe te werken. Dit motiveert me om het aantal stappen te halen.

(4) Zoek een buddy

Bewegen is makkelijker met een buddy. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat alles (dus niet alleen meer bewegen) beter gaat met een buddy. Dus betrek een vriend(in) in je voornemens, misschien kunnen jullie wel samen gaan, gezellig!

(5) Doe mee met de Bootcamp

Ik werk zelf vanuit een sportschool en ik merk dat mensen de drempel naar een sportschool vaak nog te hoog vinden. Wij verzorgen zelf Bootcamp lessen op donderdagavond en zaterdagochtend. We gaan lekker naar buiten en de focus van de trainingen ligt op de FUN factor, dit vinden wij heel belangrijk. Uiteraard is het ook een goede training en we gaan vaak in verschillende groepen: gevorderde en ‘beginners’. Beginners klinkt zo negatief dus meestal noemen we het warriors en gevorderden haha, klinkt toch veel beter? Wat mensen aanspreekt is dat ze niet vastzitten aan een abonnement. Iedereen betaalt 3,50 euro per keer en daarvoor krijg je thee en een herstelshake. Wil je een keer meedoen, vul dan even het contactformulier in. Wil je wel naar de sportschool? Dan kun je ook eerst een gratis proefles draaien, dit kan zelfs met een Personal Trainer, vraag me even om meer info.

Is conditie en krachttraining echt nodig?

Bewegen is nodig om je lichaam gezond te houden. Hiervoor kun je bovenstaande tips gebruiken. Om sneller en beter resultaat te halen is kracht- en conditietraining wel aan te raden. Vooral krachttraining is belangrijk omdat je zo spiermassa opbouwt (en nee vrouwen, we worden echt geen bodybuilders), hoe meer spieren je hebt hoe meer energie je lichaam verbrand. Daarom adviseer ik het wel altijd, maar soms is de stap nog net wat te groot. Start dan eerst met extra bewegen en start met sporten als je er zelf aan toe bent.

Zet de knop om!

Vaak is het ook wel een gevalletje knop omzetten. Hoe graag wil je iets? Een terugval af en toe is helemaal niet erg, juist heel menselijk. Het gaat erom hoe je met eventuele tegenslagen omgaat, daar ligt de sleutel tot gedragsverandering.

Wat doen jullie aan beweging elke week? Sport of geen sport?

 

 

Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.