Home » 5 slechtste dieettips

5 slechtste dieettips

DieettipsJe kent dat vast wel, van die goed bedoelde adviezen die achter de streep nergens op slaan. In mijn praktijk kom ik ze heel veel tegen. Hieronder de meest slechte dieettips:

 

1. Niet meer eten na 8 uur ’s avonds

Als deze fabel waar was dan kreeg ik het heel zwaar. Ik eet namelijk elke dag na 8 uur. Voordat ik naar bed ga pak ik nog een tussendoortje. Heel vaak is dit een schaaltje Griekse yoghurt met wat amandelen en honing. Zeker als je vaak ’s avonds sport, is het bijna onmogelijk om niet meer te eten na acht uur ’s avonds. Ik probeer ook op mijn eiwitinname te letten en dan heb ik dat tussendoortje ’s avonds ook nog nodig om dit te halen. Zolang je een gebalanceerde maaltijd eet, maakt het niet zoveel uit of je dat nou om zeven, acht of negen uur ’s avonds doet. Je lichaam gaat gewoon door met verteren.

 

2. Pak een kauwgom of selderij als je trek hebt

Ga geen tussendoortjes overslaan, zeker niet als je honger hebt. Het negeren van honger zal er niet voor zorgen dat je sneller afvalt. Vaak ga je juist meer eten later op de dag. Het is dus belangrijk dat je een snack bij de hand hebt met veel voedingsstoffen zoals vezels en eiwitten. Zo kun je je trek tussen maaltijden in op een gezonde manier stillen en je spieren krijgen een constante aanvoer van eiwitten wat ook nog eens super positief is. Je wilt ook vetmassa afvallen en geen vocht en spieren toch?

 

3. Drink light frisdrank in plaats van normale frisdrank

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je dan maar los moet gaan met normale frisdrank. Frisdrank is natuurlijk niet de meest gezonde keuze. In light frisdrank zitten dan wel geen suikers maar wel veel kunstmatige zoetstoffen. Nu zijn die pas schadelijk (wetenschappelijk aangetoond) als je er grote hoeveelheden van binnenkrijgt. Denk aan 2 liter cola light per dag bijvoorbeeld. Ik ben zelf meer voor puur eten. Zoek daarin voor jezelf de balans. Af en toe een glas light kan geen kwaad, net als af en toe een glas normale frisdrank.

 

4. Eet geen koolhydraten meer

Daar zijn ze weer, de koolhydraten. Nog zo’n hype die ik dagelijks meemaak in mijn praktijk. Ik moet toch geen brood, aardappelen en rijst meer eten? Niet wat ik adviseer… Koolhydraten zijn je eerste energiebron en die heb je nodig (logisch toch?). Je kunt ze wel enigszins beperken: dus wat minder. Dat is heel wat anders dan alle koolhydraten schrappen. Koolhydraten in de vorm van snoep, koek en gebak kun je best schrappen, maar probeer ook hier weer de balans te vinden die bij jou past. Verjaardagen en feestjes zijn dingen die blijven en je kunt dan wel heel streng zijn naar jezelf toe dat dit nu even niet mag want ja, je bent aan het afvallen. Als dat voor jou werkt is dat uiteraard prima maar hou wel de lange termijn in gedachte. Ik heb liever dat het afvallen iets langzamer gaat en dat je het op de lange termijn vol kunt houden. Dat gaat vaak wat makkelijker als je jezelf niet alles afneemt maar leert om keuzes te maken op zo’n verjaardag. Pak bijvoorbeeld alleen een stuk vlaai en weinig van de lekkere dingen die op tafel staan. Of neem geen stukje vlaai en pak wel wat hapjes van tafel. Alles draait om keuzes maken. Want ja, om op lange termijn blijvend af te vallen zul je toch echt je gedrag moeten aanpassen.

 

5. Ga detoxen om af te vallen

Een detox heb je echt niet perse nodig. Ik ben niet tegen detoxen, ik vind alleen niet dat je het zo zwaar moet maken en dit als afslankmethode moet gaan gebruiken. Ook hier ga je weer een week een detox doen vaak… En daarna? Weet je dan hoe je verder kunt met gezond eten? Vaak niet, en daar zit het hem juist in. Dus wil je een keer een detox doen? Be my guest maar verwacht niet dat je daar blijvend heel veel kilo’s mee afvalt. Focus liever op een gezonde leefstijl en doe af en toe een detox omdat je je daar goed bij voelt.

 

Zijn deze fabels herkenbaar? Heb je dit zelf weleens gedacht?

 

Liefs Nicky

Deel:

9 Reacties

 1. 6 april 2016 / 08:17

  Fijn om te weten! Ik weet dus inderdaad niet wat goed voor mij is en wat niet. Ik drink gelukkig niet veel frisdrank dus daar ligt het niet aan. Maar het is vaak lastig om een juiste balans te vinden tussen wat wel gezond is om te eten en wat niet maar deze tips zijn wel handig om te weten dat dit in ieder geval niet werkt.

 2. 6 april 2016 / 09:33

  Ik heb deze ook al vaker gehoord inderdaad.
  Ik ben zelf een gevecht aangegaan met mijn kilo’s, maar vooral mijn levensstijl.

  Sinds januari ben ik ‘maar’ 7 kilo kwijt.
  Maar ik eet gezonder en sport veel meer en voel me dus ook beter.

  Water vind ik nog steeds de ‘beste’ drank om te diëten …

  • 12 april 2016 / 09:51

   Daar gaat het om Ilse, beter wat langzamer maar wel blijvend dan jojoën 🙂 Succes, het gaat je zeker lukken!

 3. 6 april 2016 / 09:46

  Ik herken ze inderdaad. Vooral die dat je ’s avonds niet meer mag eten en dat koolhydraten de vijand zijn blijven hardnekkig. Eerder waren vetten de boosdoeners en nu schuift iedereen de koolhydraten aan de kant 😉

 4. 6 april 2016 / 09:55

  Ik vind diëten sowieso slecht, maar ja, ik ben dan ook een rasechte afvalbak. Afval-bak. Grandioze woordspeling.

 5. 6 april 2016 / 10:19

  Ik ken deze fabels, vooral die fabel over eten na 8 uur hoor ik nog wel eens. Ik zelf ben ook bezig met een ander voedingspatroon en ben nu ook begonnen met sporten. Liefs Marjon

 6. 6 april 2016 / 10:47

  Ook geen winnaar: de maaltijdshakes. Ja, je valt er van af. Ik ken mensen die in een maand tijd zes kilo kwijtraakten, leuk hoor, maar je kunt niet je hele leven die shakes blijven drinken. Vroeg of laat moet je weer terug naar een gewoon eetritme en dan vliegen de kilo’s er weer aan!

  • 12 april 2016 / 09:54

   Je hebt helemaal gelijk Marije, je moet blijvend iets aanpassen in je leefstijl. Het ligt er wel aan hoe je maaltijdshakes inzet. Ik gebruik ze zelf dagelijks, maar niet als vervanging van maar als aanvulling 🙂 Het zijn in mijn geval ook echt voedingsshakes (geen crashshakes met alleen maar eiwitten), die blijf ik nog heeeel lang gebruiken want ik voel me er super bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.