Home » Borstvoeding: 8x essentials

Borstvoeding: 8x essentials

Borstvoeding

Inmiddels geef ik ruim een half jaar borstvoeding. Ik voed op verzoek, ze bepaalt dus grotendeels zelf wanneer ze drinkt. Wel zat ze uit zichzelf al redelijk snel in een (globaal) ritme dus enige regelmaat hebben we wel. Lot krijgt ook weleens een flesje moedermelk als ik er niet ben of als ze bij de oppas is. Op die dagen moet ik dus kolven. Vandaag deel ik wat tips en dingen die ik zelf niet kan missen en die ik veel gebruik bij het geven van borstvoeding.

 Een fijne stoel
Dan kom ik meteen bij een verbeterpuntje voor onszelf. Bij Lot op de kamer staat bewust een stoel die bedoelt is voor het voeden. Het is een stoel die van mijn oma is geweest en deze heeft dus wel wat sentimentele waarde. Tijdens de zwangerschap leek me dat een heel mooi idee en een mooie gedachte. Dat is het natuurlijk ook maar na een half jaar zou ik toch voor een comfortabelere stoel kiezen. Het is namelijk gewoon een soort eetkamerstoel en dus rechtop en vrij hard. Om het op te leuken hangt er een tof kleed overheen. Als ik het nog een keer moest doen zou ik kiezen voor een schommelstoel of in elk geval een stoffen stoel die net wat lekkerder zit, meer een fauteuil of iets in die trant.

Voedingsbh
Ja en nee… Ik heb er één en nu Lot heel makkelijk aanhapt vind ik dit handig en draag ik deze vaak als we ergens naartoe gaan. Toen het aanleggen nog wat moeilijker ging vond ik deze voedingsbh maar een onding. Je klikt de cup van de bh zeg maar los en klapt deze naar beneden zodat je tepel vrij komt te liggen en je verder geen bandjes of iets dergelijks omlaag hoeft te doen. Ik vond in het begin alleen dat je de cup niet heel ver omlaag kon klappen en toen Lot nog wat moeite had met aanhappen kreeg ik haar niet goed voor de borst om aan te happen. Daarom heeft de voedingsbh een tijdlang in de kast liggen te verstoffen. Ik weet nog dat iemand me in die eerste weken zei van: wacht maar als het straks loopt dan slinger je je kind aan je tiet en hoppa en ik weet nog dat ik dacht: HOE DAN? Inmiddels is het dus wel zo makkelijk en vind ik de voedingsbh ook echt fijn. Ik heb er nog steeds maar één, als ik een normale bh draag dan laat ik het bandje over mijn schouder omlaag zakken en klap ik de beugel om naar beneden, op zich ook heel makkelijk als je er even handig in wordt.

Monddoekje
Deze heb ik inmiddels niet meer nodig maar toen Lot nog jonger was liet ze heel vaak tussendoor los terwijl ik een toeschietreflex (lees: wanneer de melk stroomt) had waardoor dit dus altijd in mijn bh liep of op mijn kleren kwam. Daarom had ik altijd een monddoekje bij de hand om dit op te vangen en om te voorkomen dat ik helemaal onder de natte plekken op mijn shirts zat. Zeker als we niet thuis waren wel handig haha.

Tepelhoedje
Ik zou niemand een tepelhoedje aanraden als het niet echt nodig is maar voor ons was het in het begin echt nodig en zonder tepelhoedje had ik nu echt geen borstvoeding meer gegeven. Ik had namelijk wat ingetrokken tepels (I know, to much information) waardoor het Lot niet lukte om goed aan te happen. Door het tepelhoedje kon dit wel en dit hebben we een aantal weken zo gedaan. Omdat ik wist dat het belangrijk was om dit ook weer af te bouwen heb ik vaak zonder tepelhoedje geprobeerd te voeden. Dit deed ik telkens in het begin van de voeding, lukte het niet dan plaatste ik het tepelhoedje en voedde ik haar zo. Op een gegeven moment hapte ze links aan zonder tepelhoedje, rechts nog niet. Zo hebben we het langzaam afgebouwd en op een gegeven moment dronk ze aan allebei de kanten zonder, heel fijn!

Purelan zalf
De eerste weken kreeg ik wat last van tepelkloven, heel pijnlijk. Bij mij hielp Purelan zalf (gele tube van Medela) heel goed, deze smeer je meteen na een voeding op je tepel en deze verzacht heel erg. Je kunt natuurlijk ook tussentijds smeren. Deze zalf haalde bij mij ietwat de scherpe randjes eraf. De tepelkloven gingen uiteindelijk over en daarna heb ik er geen last meer van gehad. Ze moeten natuurlijk ook even wennen aan hun nieuwe functie haha. Tip: zodra je tepelkloven krijgt let er even goed op dat je je kindje goed aanlegt, laat anders even een lactatiekundige meekijken want dit kan ook een oorzaak zijn en dan is het belangrijk deze natuurlijk aan te pakken.

Zoogcompressen
Deze heb ik voornamelijk tijdens de laatste weken van de zwangerschap gebruikt omdat ik wat melk lekte. Daarna heb ik ze alleen in de kraamweek gebruikt. Ik zou ze dus zeker in huis halen maar achteraf heb ik ze niet veel nodig gehad.

Vitamine K
Het is belangrijk om je kindje de eerste 12 weken extra vitamine K te geven als je borstvoeding geeft. Aan kunstvoeding wordt dit al toegevoegd en dan hoef je het dus niet zelf nog extra te geven.

Een kolfapparaat (en flesjes of zakjes om de borstvoeding in te bewaren/invriezen)
Voor mij echt essentieel. Ik heb de Medela swing maxi en ben hier heel tevreden over. Ik kolf alleen enkelzijdig. Dubbelzijdig heb ik een paar keer geprobeerd maar vond ik niet fijn. Ik hoef dan ook maar af en toe te kolven (alleen als Lot weg is), dus dan vind ik het prima om dit enkelzijdig te doen, het duurt alleen wat langer. Ik kolf dus niet standaard elke dag, dit heb ik wel een tijdje na de ochtendvoeding gedaan om een voorraadje aan te leggen voor als ik er een keer niet zou zijn.

Ik had mijn zinnen gezet op borstvoeding geven en er moest heel wat gebeuren wilde ik dat loslaten. Het is zeker niet altijd makkelijk geweest. Zeker die eerste paar weken kost het gewoon heel veel tijd. Als nieuwe mama moest ik leren om borstvoeding te geven en Lot moest leren om bij mij te drinken. Het is dus echt niet zo dat het allemaal vanaf het begin al halleluja is, tenminste bij mij niet. Na die eerste paar weken wordt het echt makkelijker en nu zijn de voedingsmomenten echt momentjes van ons samen waar we samen ook heel erg van genieten.

Dat doen we ook heel bewust want hoe langer ik borstvoeding geef hoe bijzonderder ik het vind.

Nog even tot slot: bij geen enkel artikel dat ik schrijf over borstvoeding heb ik de intentie iemand voor het hoofd te stoten. Ik geef zelf dus wel borstvoeding en ik vind het fijn om mijn ervaringen op papier te zetten. Zeker ook omdat ik in de beginperiode heel erg op zoek was naar informatie en ik deze niet in overvloed kon vinden. Ik weet dat de keuze borstvoeding of flesvoeding soms best gevoelig ligt maar ik hoor absoluut niet tot die groep die beweert dat flesvoeding slecht is of iets dergelijks. Vanuit mijn achtergrond als diëtist zou ik borstvoeding altijd aanraden maar wat de beste voeding en de beste optie is in jouw situatie dat weet de mama zelf het beste. Volg dus vooral je gevoel en doe waar jij je goed bij voelt, dat is altijd de beste keuze voor je kindje.

 

Liefs,
Nicky

 

Volg ons via Bloglovin’InstagramFacebook of YouTube.

Delen:

1 Reactie

  1. Joyce
    8 augustus 2017 / 09:05

    Heel herkenbaar! Ik ben blij dat jij zoogcompressen ook onnodig vindt, ik dacht dat ik de enige was haha.
    De eerste weken zijn even doorzetten (al vond ik het niet vervelend om te doen), maar als de voeding sneller en makkelijker gaat is het zo enorm genieten! Dan neem je die nachtvoedingen ook (bijna) voor lief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?