Home » Borstvoeding: Ik bleef maar afvallen…

Borstvoeding: Ik bleef maar afvallen…

Borstvoeding

Vandaag een artikel over iets waar ik voordat ik mama werd totaal geen rekening mee had gehouden. Ik had een hele grote wens om borstvoeding te geven en tot op de dag van vandaag geef ik nog steeds borstvoeding. Lot is nu 11 maanden oud. Maar na een paar maanden bleef ik maar afvallen. Voor veel mama’s klinkt dit misschien als muziek in de oren maar ik vind het allesbehalve fijn.

“Ik heb één keer zelfs net onder de 50 kg gezeten en toen gingen bij mij de alarmbellen wel rinkelen.”

Ik heb voor het eerst in mijn leven mogen ervaren hoe het is om af te vallen. Aangezien ik zelf mensen coach naar een gezonde lifestyle leek me dat ook wel een toffe ervaring omdat ik andere mensen daardoor nog beter kan helpen. Zo’n zes weken na de bevalling begon ik rustig weer met sporten en tot op de dag van vandaag doe ik voornamelijk thuisworkouts. Wel zo makkelijk met een baby. Ook lette ik natuurlijk op mijn voeding maar mijn focus lag vooral op gezondheid en fitheid, niet zozeer op afvallen.

Het getal op de weegschaal ging gestaag naar beneden. Voor mijn zwangerschap woog ik zo rond de 56-57 kg. Aan het eind van mijn zwangerschap tikte ik net de 70 kilo aan en zo’n twee maanden terug woog ik (nog maar) 50 kg. Ik heb één keer zelfs net onder de 50 kg gezeten en toen gingen bij mij de alarmbellen wel rinkelen. Ik kreeg ook opmerkingen van mensen die heel dicht bij me staan. Maar het ging vanzelf… Ik at/eet gewoon goed en niet anders dan voor of tijdens de zwangerschap. Voor mij een extra bevestiging dat borstvoeding dus inderdaad letterlijk energie vreet. Alles gaat naar de kleine, wat de natuur overigens perfect geregeld heeft maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik er zelf aan onderdoor ga.

Als je borstvoeding geeft is het ook de bedoeling dat je zo’n 500 kcal extra eet om alles voldoende binnen te krijgen. Toen de teller onder de 50 kg ging heb ik de knop omgezet en heb ik mijn voeding aangepast. Ik moest meer gaan eten. Meer dan gewoon mijn ontbijt, lunch, avondeten en twee tussendoortjes. Ik ontbijt nog steeds met de Herbalife shake (al jaren) omdat daar in elk geval alles in zit om de dag goed te starten. Als lunch at ik vaak twee boterhammen met eiwitrijk beleg. Daar heb ik er inmiddels drie of vier van gemaakt en soms nog wat yoghurt/kwark/fruit. Aan het avondeten heb ik weinig veranderd. Als Lot wat van haar boterham laat liggen eet ik dat meestal ook nog op, scheelt toch weer. Verder let ik nu heel consequent op mijn tussendoortjes. Eerder kon ik die nog weleens overslaan als ik een drukke dag had. Ik pak ook vaker tussendoor of ’s avonds nog een extra shake. Ik vind dat gewoon heel praktisch en ik heb weer een bom vol met goede voedingsstoffen binnen wat ik ook merk ik mijn energie.

Wat voor mij nog een aandachtspuntje blijft is het water drinken. Ik weet dondersgoed hoe belangrijk dat is maar ik doe het te makkelijk niet. En dat merk ik in mijn melkproductie trouwens. Als ik een paar dagen achter elkaar genoeg drink (zeker 1,5 liter) dan merk ik dat mijn productie toeneemt. Nog een extra motivatie om genoeg te drinken. En dan heb ik het over alleen water dus, 1,5 liter alleen water. Thee en koffie niet meegeteld, dat is extra.

Inmiddels weeg ik 53 kg. Nog steeds minder dan voor de zwangerschap maar dat komt goed. Er zit weer een stijgende lijn in. Ook qua kleren was/is dit drama trouwens. Veel broeken zitten me veel te los. Ik wil er graag nog zo’n 5 kg bij hebben.

 

Ik ben heel benieuwd of mama’s dit herkennen en hoe jullie ermee om gaan?

 

Liefs,

Nicky

Volg ons via Bloglovin’InstagramFacebook of Youtube.

Delen:

2 Reacties

  1. Ik
    21 december 2017 / 23:11

    Ik heb ook 10 maanden borstvoeding gegeven. Ik viel niet extreem veel af. Ik weeg ongeveer weer wat ik voor de zwangerschap woog. Wel merk ik dat mijn lijf veranderd is

  2. 22 december 2017 / 14:16

    Heel herkenbaar, maar je mag er niet over klagen want dan heb je een “luxeprobleem”. En inderdaad, gewoon de tussendoortjes en de hoeveelheden omhoogschroeven zonder dat je naar de ongezonde snelle hap gerijpt.
    Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?