Home » Doe mij maar een Big Mac

Doe mij maar een Big Mac

Wie gaat er wel eens naar de McDonalds? Iedereen toch? De één wat vaker dan de ander.

In 1971 was de allereerste McDonalds in Nederland een feit, in Zaandam. Dit was ook meteen het eerste restaurant in Europa. Hoeveel McDonalds restaurants zijn er nu in Nederland? Enig idee? Ik wist dat het er veel waren maar ik heb het toch even opgezocht…… 240 restaurants in Nederland!

Als ik zelf naar de McDonalds ga (niet heel vaak hoor maar af en toe vind ik dat wel lekker, ongeveer 1-2 keer per jaar) kies ik vaak voor een Big Mac menu (medium).

Wat zit er in een Big Mac menu?

  • Natuurlijk een Big Mac: burger met sla, Cheddar smeltkaas (yum), uitjes, augurk (die haal ik er altijd af haha), ‘speciale’ Big Mac saus op een 3-delig sesambroodje.
  • Franse Frietjes
  • Frisdrank
  • Evt. fritessaus

Voedingswaarde Big Mac Menu

  • Big Mac: 509 kcal, 26 gram vet waarvan 10 gram verzadigd vet, 42 gram koolhydraten waarvan 8,7 gram suikers, 3,1 gram vezels, 27 gram eiwit en 2,3 gram zout
  • Franse frietjes: 341 kcal, 17 gram vet waarvan 1,5 gram verzadigd vet, 42 gram koolhydraten waarvan 0,5 gram suikers, 4,2 gram vezels, 3,9 gram eiwit en 0,55 gram zout
  • Frisdrank (ik neem dan vaak cola): 168 kcal, 42 gram koolhydraten waarvan 42 gram suiker, geen vezels/eiwitten/zout.
  • Fritessaus: 57 kcal, 5 gram vet waarvan 0 gram verzadigd vet, 3 gram koolhydraten waarvan 2 gram suikers, 0,4 gram zout en geen vezels/eiwitten

Dus wat zit er totaal in zo’n medium Big Mac menu?

  • 1075 kcal, 48 gram vet waarvan 11,5 gram verzadigd vet, 129 gram koolhydraten waarvan 53,2 gram suiker (= ongeveer 13,5 suikerklontje), 7,3 gram vezels, 30,9 gram eiwit, 3,25 gram zout

Als je dan kijkt naar het gemiddelde wat mannen (2500 kcal) en vrouwen (2000 kcal) gemiddeld per dag nodig hebben (natuurlijk is dat afhankelijk van de lichaamssamenstelling, leeftijd, gewicht, lengte etc.) zie je dat een Big Mac menu al snel naar de helft gaat van wat je dagelijks nodig hebt!

Vaak heb ik erna ook nog zin in een McFlurry (kitkat), die had ik beter niet op kunnen zoeken (zucht): 446 kcal, 12 gram vet waarvan 8 gram verzadigd vet, 77 gram koolhydraten waarvan 58 gram suikers(!), 1 gram vezels, 7 gram eiwit en 0,4 gram zout. Oké… Dan zit ik al op 3/4e van wat ik dagelijks nodig heb…

Dus voor af en toe zeker geen probleem, geniet er dan ook vooral extra van (doe ik ook)! Maar maak er geen wekelijkse/maandelijkse gewoonte van. Take care of your body!

Hoevaak gaan jullie naar de McDonalds? En wat is jullie favo burger/menu? 

 

Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.