Home » Het voedingsschema van Lot (1 jaar)

Het voedingsschema van Lot (1 jaar)

Lot

Daar is hij dan eindelijk, het voedingsschema van Lot. Hier kreeg ik al maanden zoveel vragen over dus het werd tijd om eens wat op papier internet te zetten. Lot is inmiddels 1 jaar en eet zo goed als alles met de pot mee.

Tussen 7:00-7:30 uur: borstvoeding bij ons in bed. Een heerlijk momentje samen om de dag te beginnen.

Rond 8:15 uur ontbijt: 1 bruine boterham besmeerd met margarine en belegd met huttenkase, avocado, jam, pindakaas (100% pinda’s), kipfilet, kaas, stroop. Ik probeer het beleg altijd af te wisselen. Het advies voor baby’s is om margarine te smeren, nu Lot wat ouder is ga ik overstappen naar halvarine. En ook op volkorenbrood in plaats van bruin brood. De korstjes laat ze vaak liggen maar daar doe ik verder niet moeilijk over. Soms wissel ik af met pap. Deze maak ik dan met 200 ml halfvolle melk en drie eetlepels oermuesli pap van de Kleine Keuken. Deze vindt ze heel erg lekker en ik vind het een fijne gedachte dat er geen toegevoegde dingen in zitten. Bij het ontbijt drinkt ze altijd water.

de Kleine Keuken

Rond 10:00 uur: stuk fruit. Lot vindt banaan heel erg lekker maar ook dit wissel ik af: peer, kiwi, frambozen, mango, appel. De appel en peer stoom ik nog, ze krijgt dit nog niet weg als ik dit niet doe want Lot was vrij laat met tandjes. Als we ergens naartoe gaan neem ik vaak knijpfruit mee, ook zonder toegevoegde dingen. Lot vindt deze super lekker en ik vind het zelf wel makkelijk. Het is natuurlijk gezonder om gewoon een stuk fruit te geven want daar zitten meer vezels in maar balans is het belangrijkste dus voor af en toe vind ik dat helemaal prima.

Rond 13:00 uur lunch: 1 bruine boterham (zie ontbijt). Hierbij krijgt ze 150 ml halfvolle melk in haar rietdrinkbeker. Ik ben met melk begonnen toen ze 1 jaar was en dit heb ik opgebouwd. In het begin dronk ze maar 20-30 ml, ze moest echt even wennen. Dit heb ik niet geforceerd, gewoon telkens elke dag opnieuw aangeboden en nu begint ze te springen als ze de melk ziet. Vaak eet ze 1 boterham, heel soms anderhalve snee.

Rond 15:00-15:30 uur tussendoortje: rijstwafel, rozijntjes, speltkoekjes (van de kleine keuken), soepstengel. Ook hierin wissel ik af. Lot wordt rond 16:00 uur vaak moe en dan wil ze soms nog bij mij drinken. Thuis vind ik dit prima. Ik heb ook altijd op verzoek gevoed dus dat voelt gewoon goed. Als we ergens zijn dan doe ik dit consequent niet, ik wil niet dat ze dan mijn trui gaat uittrekken enzo haha. Dat is voor ons een bewuste keuze geweest.

Om 17:30 uur avondeten: Lot eet zo goed als alles met de pot mee. Alleen als wij heel pittig of gekruid eten of iets met heel veel zout dan pakken we voor haar een potje. Voorbeelden wat wij vaak eten: aardappelen/groente/vlees of vis. Wij eten zelf trouwens altijd zoutloos dus daar hoef ik niet apart rekening mee te houden. We eten ook vaker nasi, couscous of pasta. Lot is wel een pasta monster, dat vindt ze heerlijk! Bij het avondeten drinkt ze altijd water. Soms krijgt ze nog wat yoghurt/fruit als toetje. Als we ergens anders zijn kijken we altijd of ze mee kan eten en anders krijgt ze dan ook een potje.

Paella
Hier eten we paella, vis is ook favoriet! Vooral kabeljauw vindt ze heerlijk.

Rond 18:45 uur borstvoeding: als ze fris gewassen is kruipen wij nog even samen op de bank en drinkt ze de laatste voeding voor het slapen gaan. De ene keer drinkt ze nog best veel, de andere keer maar een paar slokjes. Ik denk dat deze voeding er ook een keer afgaat maar dat laat ik aan haar zelf over. Ik vind het mooi als het op een natuurlijke manier afgebouwd wordt. Ik krijg best vaak vragen over hoelang ik nog borstvoeding wil geven maar dit hangt dus helemaal van Lot af. De WHO norm is twee jaar. Dat zou wel tof zijn maar als het eerder klaar is vind ik het ook prima. Ik wilde heel graag 1 jaar halen en nu we die mijlpaal voorbij zijn zie ik wel hoe het loopt.

Dit voedingsschema is natuurlijk een soort basis. Soms slaapt Lot ook weleens langer en dan schuift alles op en komt het wat dichter bij elkaar.

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben! Ik ben ook heel benieuwd of jullie het herkennen of juist dingen anders doen? Laat het me zeker even weten, vind ik leuk!

Volg ons via Bloglovin’InstagramFacebook of Youtube.

Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.