Home » Het voedingsschema van Lot (18 maanden)

Het voedingsschema van Lot (18 maanden)

Voeding dreumes 18 maanden

Via Instagram krijg ik best wel wat vragen over voeding. Wat eet Lot? Welke richtlijnen houden we ongeveer aan? Wat zijn dingen die wij qua voeding heel belangrijk vinden?

Elke dag is wel wat anders maar globaal gezien ziet Lots voeding er zo uit:

Rond 7:30 uur

Lot wordt meestal rond 7:00 uur wakker. Met dit warme weer neem ik ’s avonds een flesje water mee naar onze kamer en drinkt ze in haar bed graag al wat water. Daarna gaan we naar beneden, kleed ik haar aan en daarna ontbijten we samen. Lot ontbijt heel vaak met Brinta, dat vindt ze heerlijk. Ik doe 200 ml halfvolle melk in een kommetje en hier gaat zo’n 25 gram Brinta bij. Even roeren en dan 1,5 minuut in de magnetron. Ondertussen maak ik mijn eigen ontbijt. Na het ontbijt geef ik Lot haar vitamine D druppels (wij hebben de olie variant omdat daar verder geen suiker in zit).

9:30 uur

Om half 10 is het tijd voor fruit. Dit krijgt ze altijd ‘gewoon’ in de woonkamer of waar we dan zijn. Ik zet haar hier dus niet apart voor in haar stoel. We vinden het belangrijk dat ze de drie hoofdmaaltijden wel aan tafel eet, dus ontbijt, lunch en avondeten. Lot vindt banaan erg lekker. Qua fruit wissel ik veel af: appel, peer, mango, witte druiven, aardbeien. Eigenlijk net wat we in huis hebben. Appel vindt ze heerlijk maar daar laat ze de schil van liggen.

11:30 uur

We lunchen om half 12. Lot eet dan twee boterhammen met margarine en beleg. We hebben bewust voor margarine gekozen omdat Lot een tijd terug een hele droge huid had en er in margarine veel meer vetten zitten dan in halvarine en weer veel minder verzadigde vetten zitten dan in roomboter. Het advies vanuit de de Diëtetiek is ook om tot 4 jaar margarine te smeren (ipv bijvoorbeeld halvarine) omdat kindjes wat vetten ook heel goed kunnen gebruiken. Vanuit mijn opleiding tot diëtist voelt deze keuze voor ons daarom het beste en het huidje van Lot is enorm opgeknapt. Lot is niet zo’n korstjes fan. Ook dit blijven we gewoon aanbieden maar ik maak er geen drama van als ze deze laat liggen. De laatste weken eet ze soms wel wat stukjes korst dus ik denk dat dit vanzelf wel weer voorbij gaat.

Qua beleg wisselen we veel af tussen de groente spreads van Blue Band (echt een tip!), jam van de kleine keuken, pindakaas, vlees of kaas.

Bij de lunch drinkt ze altijd zo’n 150 ml halfvolle melk. Vaak uit de rietjesbeker omdat ik dit zelf wel makkelijk vind maar we oefenen ook vaker uit een beker of uit een glas en dat gaat ook heel goed.

Rond 14:30 uur

Na haar middagslaapje is het tijd voor fruit en wat extra’s. Met wat extra’s bedoel ik een rijstwafel, soepstengel, rozijntjes, cracker, soms een dreumeskoekje.

17:30 uur

Om half 6 eten we altijd warm. Dat komt vooral omdat Vanja altijd om half 6 thuis is van zijn werk. Anders zouden we denk ik iets eerder eten. Sinds Lot ongeveer 1 jaar is eet ze alles met de pot mee. Ik kook nooit apart voor haar en dat is iets wat wij ook heel belangrijk vinden. Qua basis eten we altijd aardappelen/pasta/rijst, groenten en vlees/vis. Ik kook altijd zonder zout en we eten eigenlijk nooit sausjes. Lot krijgt haar eigen bordje met bestek en eet zelf. Ze vindt het leuk om met een vork of lepel te oefenen maar heel vaak eet ze ook nog met haar handjes. Tussendoor geven wij haar ook wel hapjes zodat het een beetje opschiet allemaal. Ze lust zo goed als alles en wij hebben altijd bewust alles vaker aangeboden. Er zaten zeker dingen bij die ze niet at de eerste keer en soms ook de tweede of derde keer maar ik ben dit gewoon blijven maken en vaak at ze het dan later opeens wel.

Na het avondeten eet ze altijd een bakje halfvolle yoghurt, ik denk zo’n 100-150 gram.

Na het avondeten speelt ze vaak nog even en rond 19:00 uur ligt ze altijd wel in bed. Overdag drinkt ze verder gewoon water. Heel af en toe (niet als basis maar als extraatje) krijgt ze 1 flesje heel dunne diksap. Dit doen we omdat we balans gewoon heel belangrijk vinden en diksap dus in die zin echt niet verboden is. Ik vind het alleen niet thuishoren in de dagelijkse voeding dus gewoon af en toe.

Qua porties laten we Lot eigenlijk bepalen hoeveel ze eet. Voor ons ligt dit mooi in lijn met hoe ik ook altijd borstvoeding heb gegeven: op verzoek. Ze geeft zelf prima aan wanneer ze genoeg heeft gehad.

Hoe ziet de voeding van jullie kindje eruit? Lijkt het qua structuur een beetje op wat wij doen of is het totaal anders? Ik ben heel benieuwd.

Volg ons via Bloglovin’InstagramFacebook of Youtube.

Deel:

2 Reacties

 1. Ilse
  9 juli 2018 / 16:10

  Hoi Nicky

  ik ben zelf nog geen mama maar uit mijn pedagogische opleiding vindt k het altijd wel leuk om mama bloggers/vloggers te volgeb. nu was mijn vraag over voeding hoe vind jij het wanneer Lot naar de kinderopvang/ peuterspeelzaal gaat dat ze daar wel sap krijgt ipv water als drink moment? ik weet van mijn nicht dat ze het niet fijn vind dat ze dit doen (ook al gaat dit waarschijnlijk vaak zonder er bewust bij na te denken ). zelf zou ik altijd de wensen van de ouders respecteren.

  groetjes Ilse

  • 9 juli 2018 / 16:35

   Hoi Ilse, dankjewel voor je reactie, super leuk! Op het kinderdagverblijf waar Lot naartoe gaat zijn ze gelukkig heel bewust met voeding bezig, het dagschema qua voeding ziet er globaal hetzelfde uit als thuis. Lot gaat maar 1 dag in de week naar de opvang dus als het zo zou zijn dat ze dan vaker sap krijgt vind ik dat niet zo’n probleem omdat ik de balans gewoon belangrijk vind. Dus ik vind niet dat sap verboden is ofzo. Lot kan het qua gewicht/lengte ook heel goed hebben dus dat maakt het denk ik ook wel iets gemakkelijker. Groetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.