Home » Ik heb toch een hernia…

Ik heb toch een hernia…

Afgelopen dinsdag moest ik naar de neuroloog. Ik had een combiafspraak HNP (Hernia Nuclei Pulposi) wat inhoudt dat ik eerst een intake bij de neuroloog had, daarna meteen de MRI scan en daarna meteen de uitslag weer bij de neuroloog. Men… ik vond het maar spannend. Aan de ene kant hoop je dat er niks uit zo’n MRI komt en aan de andere kant hoopte ik ook heel erg op duidelijkheid.

De intake bij de neuroloog ging goed. De beste man dacht toch echt dat ik een hernia had. Zeker nadat hij ook wat fysieke testjes had gedaan. Eigenlijk begon hij meteen over de behandelopties. Dat ging me wat snel, ik had nog niet eens een MRI gehad, maar hij leek vrij zeker van zijn zaak. Twee uur later zat ik weer in dezelfde stoel en keek ik naar de foto’s van de MRI scan. Duidelijkheid kreeg ik in elk geval snel want ik heb een flinke hernia. Deze zit tussen de laatste lendenwervel (L5) en het heiligbeen (S1) in.

Je ziet de hernia heel goed zitten op L5-S1
De uitstulping bij het pijltje hoort er normaalgesproken dus niet te zitten

Dus toch… Al die tijd kwam de pijn dus niet van ischias maar bleek ik toch een hernia te hebben. Er zijn nu drie behandelopties.

  1. Fysiotherapie – Ik krijg natuurlijk al maanden wekelijks fysiotherapie van mijn liefste zusje. Zonder haar was ik al helemaal niet tot dit punt gekomen want daar heb ik heel veel baat bij. Ik ga binnenkort beginnen met oefeningen. Het doel is dan om de spieren eromheen sterker te maken zodat de kern van de tussenwervelschijf weer terug kan trekken naar het midden en zo dus de druk op de zenuw weg gaat.
  2. Pijnblokkade – Je krijgt dan een spuit in de rug die de zenuw verdoofd waardoor de pijn in het been dus weg is. Dit pakt de hernia verder niet aan dus is alleen symptoombestrijding.
  3. Operatie – Ze halen dan de hernia weg en een klein stukje extra zodat de zenuw weer vrij komt te liggen en dus de pijn in het been in elk geval helemaal weg is. Het kan zijn dat het dove gevoel en eventueel krachtverlies blijft.

De neuroloog adviseerde bij mij meer richting een operatie omdat ik al ruim een half jaar zo rondloop. Ik vond dit een beetje kort door de bocht omdat ik in dat half jaar natuurlijk wel hoogzwanger ben geweest en ben bevallen. In die tijd kon mijn lichaam natuurlijk ook niet herstellen. Mees is nu ruim drie maanden oud en dat vind ik nog net te kort om voor een operatie te kiezen. Met de fysiotherapie gaat het steeds een stukje beter (met af en toe een terugval), er zit nog steeds wekelijks verbetering in. Daarom wil ik heel graag nog 6-8 weken echt aan de slag met fysiotherapie en oefeningen. Als de vooruitgang dan achterblijft dan kan ik altijd nog voor een operatie kiezen en dat zal ik dan ook zeker doen.

Het is zwaar…

Dat is in elk geval één ding wat zeker is. Pijn kost heel veel energie en tel daar de gebroken nachten nog bij op en het feest is compleet. Nu doe ik dat uiteraard allemaal met liefde en het is een fase. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het allemaal verder helemaal prima gaat hier. Ik blijf zo positief mogelijk en dat lukt eigenlijk heel goed, met natuurlijk af en toe een baaldag ertussen maar dat is denk ik heel normaal. Het is voor mij nu de kunst om een balans te vinden die past en dat ik nu gewoon niet alle ballen in de lucht kan houden is een feit. Daarom heb ik besloten mijn vlogs even helemaal stil te leggen. Naast mijn werk als Herbalife coach en natuurlijk het mama zijn van twee kleine kinderen krijg ik dat er nu gewoon niet bij gedaan. Weken heb ik hier tegenaan lopen hikken want ik vind vloggen mega leuk. Ik heb nog materiaal liggen van zo’n 9 weken (en dus 9 vlogs) maar ik ben minimaal een week bezig om die af te krijgen en dan loopt de rest weer in de soep. Dus ik moet even keuzes maken en daarbij staat ons gezin en mijn eigen gezondheid nu even op één met daarnaast alle klanten en members die ik mag coachen als Herbalife coach . Ik ga ervan uit en ik hoop dat jullie dat begrijpen. Maar no worries hoor, ik kom terug!

Deel:

1 Reactie

  1. 1 februari 2019 / 23:53

    ach ach das flink balen meiske het zit je even niet mee maar gezonheid gaat boven alles en ook jullie lieve gezin heel begripvol ben ik naar jullie toe denk nu even aan jezelf meis heel veel sterkte en kracht hoop zo dat het goed komt duim voor jullie veel liefs aan de kinders lot en mees hou moed blijf positief denk aan jullie mvg yvon de groot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.