Home » Mama update: Lot 1 jaar oud!

Mama update: Lot 1 jaar oud!

Lot 1 jaar

Lot is gewoon alweer 1 jaar oud. Een jaar geleden hadden we zo’n kleine frummel in onze armen en nu is ze gewoon geen baby meer maar een dreumes. Het jaar is zo snel gegaan maar we hebben ook zo bewust genoten van dit jaar. Het jaar waarin we papa en mama werden en ons leven compleet veranderde.

Voeding
Toen Lot een jaar werd, behaalden we samen nog een mijlpaal: 1 jaar borstvoeding. Wat een bijzondere reis is dat tot nu toe. Dat had ik van tevoren nooit gedacht. Ik wilde heel graag één jaar borstvoeding geven. Minimaal één jaar, daarna zou ik wel zien. In het begin was het flink aanpoten hoor, die eerste weken. Not gonna lie, maar ik wilde het zo graag dat ik heb doorgezet. En als ik nu terugkijk ben ik zo blij dat ik dat gedaan heb want echt, het wordt zoveel makkelijker. Het is zo’n speciale band, ik vind het echt heel bijzonder. Bijzonder ook dat mijn lijf dat gewoon kan, dat Lot gewoon zo goed groeide op ‘mijn melk’. Bizar. Ik ben van plan om gewoon door te gaan met borstvoeding geven zolang Lot erom vraagt en het fijn vindt. Als ze niet meer wil is het ook oké, ik zou het heel mooi vinden als het langzaam minder wordt op een hele natuurlijke manier. Lot drinkt nog ’s ochtends, ’s middags, ’s avonds voor het slapen gaan en ’s nachts. Ja dat lees je goed, nog steeds ’s nachts. En dat vind ik oké. En ja dat is ook echt wel zwaar. Nu ze 1 jaar is sta ik er wel voor open om eens te kijken of we daar misschien wat aan kunnen gaan doen, eerder niet. Het was goed zo, en dat is ook oké. Dus mocht je je herkennen hierin, laat je vooral niet op de kop zitten door alle (ongetwijfeld super goed bedoelde) ongewenste adviezen. Het is jouw lijf, jouw baby, doe wat voor jou goed voelt.

Slapen
Doorslapen zit er voor ons dus nog niet in. Al moet ik zeggen dat nu ik dit typ, we de laatste twee nachten hebben kunnen doorslapen. Halleluja wat een energie heb ik opeens zeg. Ik was even vergeten dat ik het in me had. Survival modus stond heel hard aan, en dat ging me met vallen en opstaan best goed af. Maandagochtend als ik dit typ, en heel veel zin om aan de slag te gaan. Whuttt? Normaal moet ik me echt het bed uit slepen en zou ik er het liefste terug in kruipen. Wat ook oké en begrijpelijk is na een jaar lang gebroken nachten, maar toch voelde het soms als falen. Ik dwaal af. Tot een paar dagen geleden dus nog steeds nachtvoedingen, zo’n 1-2 keer per nacht vaak. Heel soms wat meer. Ik ben erdoor gegroeid als persoon. Ja echt, want zo goed als iedereen heeft er een mening over en kijkt je aan alsof je compleet gestoord bent. Maar ze moet toch allang doorslapen? Ohja, van wie dan? Die voeding heeft ze echt niet meer nodig. Klopt, dat denk ik ook, maar borstvoeding is zoveel meer dan alleen maar voeding. En zoveel mensen hebben daar geen idee van. Dus ja, soms was dat best moeilijk en vaak zei ik er maar bewust niks over want ik heb geen zin om me telkens te verantwoorden. Voor ons voelde het goed zo, ieder z’n ding zullen we maar zeggen.

Sinds ongeveer een week slaapt Lot nog maar 1x overdag. Rond 10:30-11:00 uur gaat ze naar bed en dan slaapt ze zo’n 2-3 uur. Ik vind het zelf wel fijn dat ze nog maar 1x slaapt, dat geeft toch net wat meer ruimte om overdag ook wat te gaan doen. Sinds ze 1x per dag slaapt lijken de nachten dus ook beter te gaan.

Ontwikkeling
Na de eerste stapjes met 11 maanden loopt madam nu ook gewoon los. We hebben de eerste loopschoentjes gekocht van shoesme. Man, wat lijkt ze opeens groter als ze schoenen aanheeft. Ze kruipt ook nog tussendoor hoor, net waar ze zin in heeft. Ik vind zelf dat ze de laatste maand echt veranderd is, ineens ouder ofzo, wijzer. Ze kan steeds beter duidelijk maken wat ze wil en zoekt echt de interactie, helemaal geweldig vind ik dat. Ik dacht altijd dat ik een echte baby mama was als in dat knuffelen en zo’n klein hummeltje verzorgen helemaal mijn ding was. Die tijd vond ik ook geweldig maar ik vind dit minstens net zo leuk. Samen spelen, lachen, gek doen, heerlijk!

Blokken zijn nu ook helemaal leuk, ze heeft een trein van Little Dutch. Met blokken die je dan kunt opstapelen en dat heeft ze al goed door. Ze stapelt deze op elkaar en daar kan ze heel geconcentreerd mee bezig zijn. Puzzels en boekjes worden ook steeds interessanter. En ze kruipt inmiddels op haar wheelybug, nog even en dan sjeest ze daarmee door de kamer.

Ritme
Haar ritme is door de overgang van twee naar één slaapje dus wel wat veranderd. Ze wordt wakker tussen 7:00-8:00 uur, maar soms ook om 8:30 uur. Deze overgang ging heel geleidelijk. Ik heb haar altijd in bed gelegd als ze moe werd, wij hebben dus nooit vaste tijden gehad al zat er best wel een regelmaat in elke dag. Nu werd ze gewoon niet moe op de tijd dat ze eerst naar bed ging en dus legde ik haar vanzelf later in bed.

Mama
Met mama gaat het goed, de laatste maanden waren qua nachten zwaar maar dat heb ik geaccepteerd. Dat was het moeilijkste gedeelte. De gebroken nachten in combinatie met borstvoeding vroegen gewoon enorm veel van mijn lijf en dat merkte ik. Ik heb me best wel een aantal keren afgevraagd tot hoever ik moest gaan. Ik wilde heel graag een jaar borstvoeding geven maar er zelf aan onderdoor gaan is natuurlijk ook niet handig. Door het te accepteren (de nachten vooral) werd het rustiger en ging het weer beter. Nu Lot 1 jaar is valt de ‘druk’ (die ik mezelf heb opgelegd natuurlijk) wat weg en ben ik er klaar voor om wat dingen te gaan aanpassen. Ik wil komende maand de nachtvoedingen gaan afbouwen en ’s middags heeft ze gisteren een bekertje melk gehad in plaats van borstvoeding en dat ging prima. De ochtend en avond wil ik graag nog borstvoeding blijven geven zolang dit voor ons allebei fijn voelt. We zien het wel.

Nu Lot 1 jaar oud is heb ik voor mijn gevoel deze serie van mama updates ook een beetje afgesloten. Het lijkt me wel leuk om af en toe nog een update te schrijven. Ook om zelf later terug te lezen. Mijn blog is wat dat betreft ook mijn herinneringenboekje. Ik heb verder niet echt iets bijgehouden maar ik merk dat ik het nu heel leuk vind om zelf terug te lezen want ik weet al echt niet meer hoe ik alles deed toen Lot vier maanden oud was. Fijn om het toch op papier te hebben.

Hoevaak willen jullie nog updates lezen?

 

Liefs,
Nicky

Volg ons via Bloglovin’InstagramFacebook of YouTube.

Deel:

1 Reactie

 1. Emma
  16 januari 2018 / 19:52

  Hoi Nicky,
  Wat een fijne blog om te lezen!
  Daarnaast vind ik het echt super voor je dat je nog BV kan geven, geweldig!!
  Het geeft ook een fijn gevoel wetend dat wij (esmee is 9 mnd) ook veel gebroken nachten hebben door voeding (helaas geen BV) en hierdoor krijg je ongevraagd kritiek en ongevraagde adviezen wat heel frustrerend kan zijn!
  Door je blog te lezen valt een soort druk van mijn schouders valt….
  Blijf aub met updates doorgaan, het leest heel fijn en het is geweldig om te lezen hoe je het allemaal ervaar!
  Keep on rocking momma!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.