Home » Mama update: Lot 1,5 jaar oud

Mama update: Lot 1,5 jaar oud

Ritme dreumes 1,5 jaar oud

Hieperdepiep hoera! Vandaag is deze kleine grote meid precies 1,5 jaar oud. Over zo’n drie maanden wordt ze al grote zus.

Voeding

Ik ben nu een maand gestopt met het geven van borstvoeding. Lot dronk nog in de ochtend en avond en ook wel vaker ’s nachts. Door de nieuwe zwangerschap liep mijn productie terug en werd het drinken pijnlijk waardoor ik besloot een einde te breien aan ons borstvoedingsavontuur. Hier komt nog een aparte blog van online.

Lot eet eigenlijk sinds ze 1 jaar is alles met de pot mee. Dat is nu met 1,5 jaar gelukkig nog steeds zo. Ze eet ook zo goed als alles, proeft ook alles. Er zijn dagen dat ze heel goed eet maar natuurlijk zitten er bij ons ook weleens dagen tussen dat ze haar boterham amper aanraakt of minder avondeten eet dan ze normaal doet. Wij vinden het heel belangrijk om daar relaxed mee om te gaan en op haar te vertrouwen. We proberen er dus geen strijd van te maken of uit alle macht te proberen er toch wat hapjes in te krijgen. Mede door het geven van borstvoeding heb ik wel geleerd om te vertrouwen op haar. Ze weet zelf wel wat ze nodig heeft en dan haalt ze het de volgende keer wel weer in. Wij vinden het belangrijk dat de eetmomenten ongedwongen zijn en gezellig. Natuurlijk twijfel ik dan wel eens of ze wel genoeg heeft gehad. Wat we wel altijd doen is heel duidelijk communiceren, dus ook als we aan tafel zitten. Als we merken dat ze weinig eet dan leggen we haar een paar keer heel duidelijk uit dat we zo klaar zijn met eten en we bijvoorbeeld zo naar bed gaan. En vraag ik haar of ze genoeg heeft gehad. Lot snapt heel veel. Soms eet ze dan wel nog wat. Andere keren blijft het hetzelfde en pak ik haar bordje dan dus weg. Voor ons is het heel belangrijk om niet ineens out of the blue dat bord weg te pakken maar haar dus uit te leggen wat er gaat gebeuren en haar zelf te laten kiezen of ze dus nog wat wil eten of echt klaar is. Gelukkig komt dit maar heel sporadisch voor en is ze een hele goede eter!

Slapen

Wij hebben gebroken nachten gehad totdat Lot 17 maanden oud was. Rond een jaar heeft Lot ook een fase zo’n 2-3 weken doorgeslapen maar dat was daarna wel weer over, dan kwamen er tandjes of werd ze wel weer wakker ’s nachts. Vaak dronk ze dan ook nog bij mij. Dat dit geen honger meer was maar mamahonger, behoefte aan geborgenheid en een stukje gewenning dat wist ik zelf dondersgoed. Wij hebben ervoor gekozen hiernaar te luisteren en haar dit te geven als ze het nodig had. Sinds ik gestopt ben met borstvoeding slaapt ze door. Ineens. Zonder problemen. Ook dit proces hebben we haar helemaal uitgelegd en heb ik natuurlijk in stappen afgebouwd door er telkens een voeding af te halen. Heerlijk hoor die goede nachtrust. Ik was even vergeten hoe dat ook alweer voelde. Ik geniet er ook nog even heel erg van want over een paar maanden mogen we weer. Met alle liefde. Dat wel natuurlijk.

Ontwikkeling

Lot is motorisch een snelle vogel. Ze zette met 11 maanden haar eerste stapjes, inmiddels zit er een behoorlijke vaart achter en zou ik het bijna rennen noemen. Ook springen heeft ze uitgevonden. Ze komt nog niet altijd met de voetjes van de vloer maar sinds we met de familiedag een springkussen hebben gehad vindt ze dit helemaal leuk. Ze klimt zelf op en van de bank af. Netjes achteruit. Het is gewoon een heel actief meisje.

Echt praten doet ze nog niet. Ze brabbelt wel veel en er zijn wel wat woordjes zoals papa en mama. Ze wijst dingen goed aan zoals mond, oren, ogen en als ik zeg waar is Lot dan wijst ze naar zichzelf. Dierengeluiden vindt ze ook helemaal leuk om na te doen. Ik heb het idee dat het de laatste weken wel opeens heel snel gaat. We voeren wel al hele gesprekken met haar in de zin van dat we alles altijd duidelijk hebben benoemd en uitgelegd en ze daarom ook alles snapt. Misschien is het daardoor ook niet zo nodig voor haar om te gaan praten. Maar dat komt wel. Ik probeer haar ook waar kan te betrekken bij de zwangerschap dus als ik vraag waar de baby is dan wijst ze naar mijn buik en krijgt de baby vaak een kus. Smelt.

Ze speelt heel veel met het Wobbelboard en de duplo. Ook de pop wordt goed verzorgd en geknuffeld en moet vaak mee op stap.

Ritme

’s Morgens wordt ze rond 7:00 uur wakker. Het gebeurt wel vaker dat ze om 5:30 uur al wakker wordt. We zijn dan nooit met haar opgestaan. We hebben haar dan altijd even geknuffeld, wat water gegeven en uitgelegd dat het nog midden in de nacht is. Dat ze nog even moet gaan slapen, dat papa en mama ook nog even verder slapen en dat als ze weer wakker wordt we samen gaan spelen. Of wat we dan ook gaan doen die dag. Tot nu toe accepteert ze dat altijd en gaat ze fijn weer slapen. Lot slaapt verder nog een keer overdag. Na de lunch om 11:30 uur gaat ze naar bed en ze slaapt dan zo’n twee, soms wel drie uur. ’s Avonds ligt ze rond 19:00 uur in bed.

Mama

Met mij gaat het heel goed. Ik heb een fijn ritme gevonden tussen werken en qualitytime met Lot en het gezin en ik vind het ook echt heerlijk om weer een dag te werken. Ik ben er inmiddels wel achter dat het werken en ‘carrière maken’ ook iets is wat heel erg bij mij past. Ik werk drie dagen thuis (of in elk geval locatie onafhankelijk) en de rest ben ik thuis voor haar. Op maandag gaat Lot naar mijn moeder, op woensdag gaat ze over een aantal weken naar de kinderopvang en op vrijdag heeft Vanja eens in de twee weken een papadag. De andere week past mijn zusje Lynn op. Op dinsdag en donderdag is het mamadag en daar geniet ik enorm van.

Ik ben inmiddels 25 weken zwanger en 21 oktober 2018 uitgerekend van ons tweede wondertje. Met mij en de zwangerschap gaat alles helemaal goed, op de ischias klachten na. Daar heb ik wel echt heel veel last en pijn van dus ik hoop echt dat dit nog enigszins minder wordt of in elk geval draaglijk wordt.

Verder genieten we heel erg van de zwangerschap en van Lot natuurlijk.

 

Volg ons via Bloglovin’InstagramFacebook of YouTube.

Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.