Home » Mama update: Lot 2 jaar

Mama update: Lot 2 jaar

In januari werd Lot twee jaar. Officieel een peuter. In deze blog geef ik een update over hoe het nu met Lot gaat. Er is in een half jaar tijd best wel wat veranderd. Lot is inmiddels ook grote zus geworden!

Voeding

Ik heb Lot 17 maanden borstvoeding mogen geven. Door de nieuwe zwangerschap stopte mijn productie en kwam er een eind aan ons borstvoedingsavontuur. Dit is heel soepel verlopen, ze heeft er gelukkig geen moeite mee gehad en sliep ook door toen we stopten. Heel fijn, zo kon ik de laatste maandjes voor de bevalling van Mees nog even bijslapen voordat de gebroken nachten weer gingen beginnen. Maargoed, de voeding. Lot eet heel erg goed, altijd al gedaan. ’s Ochtends krijgt ze een shake net zoals ons of brinta met vaak wat blauwe besjes erin. Dit wisselen we af. In de ochtend tussendoor eet ze fruit (soms nog een cracker). We lunchen altijd met brood en ze eet dan 2-3 boterhammen. Thuis laat ze de korstjes liggen. Ergens anders eet ze ze vaak wel op haha. Bij de lunch krijgt ze altijd een bekertje melk. Ze drinkt nu zo goed als altijd uit een gewone beker. ’s Middags eten we weer fruit met vaak nog een cracker, rijstwafel, soepstengel of iets dergelijks. Avondeten eet ze met de pot mee en ze eet zo goed als alles. De laatste tijd is ze iets minder fan van vlees/vis. Gekookte/gebakken aardappeltjes zijn favoriet. De laatste twee weken zijn we echt in de peuterfase beland en eet ze ’s avonds soms opeens zo goed als niks meer. Ze wil dan ook vaker van tafel. Dit vind ik soms wel lastig. We leggen het nu gewoon goed en duidelijk uit. Wil ze niet eten dan eet ze niet. Ze krijgt gewoon een toetje erna, maar ook die eet ze vaker niet op. We hebben altijd yoghurt of wat kwark. We geven bewust wel een toetje (ook als ze dus niet eet) omdat we niet met eten willen belonen of straffen. Als ze niet eet dan probeer ik ook consequent te zijn om haar daarna niks vervangends te geven. Natuurlijk wil ik graag dat ze goed eet, maar ze eet nu vaker niet gewoon als ‘streek’. Hierin willen we wel heel duidelijk zijn. Avondeten gebeurt aan tafel. Wij bepalen wat ze eet, zij bepaalt hoeveel ze eet. Besluit ze om niet te eten dan is dat zo. Ze snapt dit allemaal ook heel goed. Heeeeel sporadisch geef ik haar dan ’s avonds nog wel eens wat fruit maar eigenlijk zo goed als nooit. Ze gaat dan ook evengoed prima slapen gelukkig.

Slapen

Sinds we dus stopten met de borstvoeding slaapt ze door. Ze ligt tussen 19:00-20:00 uur ergens in bed en slaapt dan tot 7:30-9:30 uur in de ochtend. Als we nergens naartoe hoeven dan laat ik haar altijd zelf wakker worden. Sinds een paar weken wordt ze ’s nachts af en toe huilend wakker. Dan troosten we haar en slaapt ze gelukkig weer verder. Of ze dan droomt of toch weer tandjes krijgt, geen idee. Ze heeft ook weer een paar weken wel doorgeslapen en nu wordt ze ’s nachts wel weer wakker sinds een paar dagen. Het is een fase. Doorslapen is natuurlijk lekkerder maar zolang we er alleen even naartoe hoeven te gaan, te troosten en weer verder kunnen slapen hoor je mij niet klagen. Tropenjaren zullen we maar zeggen. Mees komt ook nog ’s nachts een keer dus Vanja doet Lot meestal en ik voed Mees.

Verder slaapt Lot ’s middags nog. Ze gaat ergens tussen 12:00-13:00 uur naar bed en dan slaapt ze nog 2-3 uur dus dat vind ik zelf nog wel super fijn. Ik ben benieuwd wanneer ze het middagslaapje over gaat slaan.

Ontwikkeling

Motorisch is Lot heel snel en sterk. Ze loopt sinds ze 11 maanden is. Sinds een aantal maanden springt ze en eigenlijk loopt ze nooit maar rent ze altijd haha. Ze is ook het liefst fysiek bezig. Een hele dag binnenzitten gaat prima maar even naar buiten waar ze haar energie kwijt kan zorgt er wel voor dat ze niet allemaal streken gaat uithalen aan het eind van de dag haha.

De laatste weken maakt ze ineens sprongen met praten. Er komen steeds meer nieuwe woordjes bij en ze kletst in zichzelf hele verhalen. Qua praten is het niet zo’n snelle, ze vindt het allemaal wel prima. Ze kon zich prima duidelijk maken dus ik heb ook altijd het idee gehad dat het voor haar niet zo nodig was om te gaan praten. Op het kinderdagverblijf waar ze op woensdag heen gaat werken ze ook met gebarentaal, super vind ik dat. Ze gaat hier nu een aantal maanden naartoe en heeft het mega naar haar zin. Nu begint ze die gebaren dus ook te gebruiken. Heel leuk om te zien ook!

Qua spelen vindt ze puzzels nu helemaal leuk en al helemaal als het van Woezel en Pip is. De duplo is ook nog steeds een hit. En tekenen en kleuren vindt ze ook fantastisch!

Lot weegt nu precies 11 kg en is 83,5 cm lang. Op de groeicurve zit haar gewicht op de 0/-1 lijn en haar lengte ook. Ze is niet heel klein maar ook niet groot, qua gewicht ook prima in verhouding. Ze draagt nu in kleding sinds kort maat 86.

Ritme

Lot wordt ’s morgens ergens tussen 7:00-8:30 uur wakker. Dan kleden we haar aan en ontbijten we samen. Daarna spelen we samen of gaan we ergens naartoe. Om 9:30-10:00 uur is het tijd voor een tussendoortje. Om 11:30-12:00 uur lunchen. Na de lunch gaat Lot naar bed en ze slaapt dan vaak tot 15:00-15:30 uur. Daarna spelen we weer samen of gaan we ergens naartoe. Rond 16:45-17:00 uur ga ik koken zodat het eten rond 17:30 uur klaar is. Vanja komt dan thuis van het werk en dan eten we samen. Daarna nog even spelen of al lekker in bad en tussen 19:00-20:00 uur ligt Lot in bed. Qua tijd probeer ik een beetje te kijken hoe de rest van de week in elkaar zit. Hebben we een rustige week en rustig weekend dan spelen we nog wat langer. Is het al heel druk dan zorg ik dat ze eerder rond 19:00 uur in bed ligt.

Lot als grote zus

In oktober werd Lot grote zus van Mees. Ze heeft een paar dagen even moeten wennen. Ze wilde toen veel opgetild worden en bij ons zijn. Heel logisch ook natuurlijk. Ze vond het wel meteen vanaf het begin leuk en ze was meteen heel lief en voorzichtig met Mees. Elke ochtend als ze wakker wordt is het eerste wat ze zegt: Mees? Mees slaapt dan vaak nog en dan doet ze haar vinger voor het mondje en zegt ze: ‘sssst’. Als Mees op het kleed op de grond aan het spelen is komt Lot er vaak bij liggen en hebben ze de grootste lol samen. Lot geeft Mees dan allemaal speeltjes aan. Mees (nu bijna vier maanden) begint nu met grijpen en als hij haar broekspijp vastpakt dan is Lot helemaal verbaasd en schatert het uit. Mees krijgt heel vaak ongevraagd kusjes en knuffels, heel erg leuk om te zien! Ik kan niet wachten hoe dat straks is als ze ‘echt’ samen kunnen gaan spelen, dat lijkt me echt fantastisch!

Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.