Home Β» Mama update: Lot 5 maanden oud

Mama update: Lot 5 maanden oud

mama update

De laatste maand is letterlijk voorbij gevlogen. Qua ritme en ontwikkeling zijn er alweer wat dingetjes veranderd dus ik klets jullie weer even helemaal bij.

Voeding
Ik geef nog steeds borstvoeding (op verzoek), zo’n 6-7-8 keer per dag waarvan 1-2 nachtvoedingen. Ik schrijf 1-2 omdat het er sinds de vorige update standaard twee waren maar sinds een paar dagen verschuift het weer. Nu heeft ze een late voeding rond 23:00 uur en dan ’s nachts rond 3:30 uur. Toen Lot 4 maanden en 1 week oud was zijn we begonnen met oefenhapjes en ik moet zeggen dat ik dat best wel een dingetje vond. Begin je nu met vier maanden of wacht je tot zes maanden, wat geef je eerst: groente of fruit? Hoevaak per dag? Hoe wil ik ze klaarmaken, gaan we prakken of à la Rapley? Misschien leuk om onze keuzes uit te schrijven in een blog? Anyway, we begonnen met hapjes en dit gaat heel goed. In een paar weken tijd ging het van: wat probeer je me nu te geven tot ik doe het zelf wel hap, slik, weg.

Slapen
Lot gaat nog steeds naar bed als ze moe is maar dit is wel elke dag rond hetzelfde tijdstip, ergens tussen 19:00-20:00 uur. Overdag is ze nu langer wakker en waar ze eerst vaak nog vier slaapjes deed zijn het er nu maximaal drie en soms slaat ze het laatste slaapje (later in de middag) zelfs over. De fiepie en tuttie zijn nog steeds hetzelfde en ze ligt nog steeds in het ledikantje op haar eigen kamer. Toen ze weer een aantal weken twee keer per nacht kwam voor een voeding vond ik dit wel heel zwaar en heb ik even getwijfeld of we niet beter samen konden slapen. Precies op dat moment ging het weer terug naar één voeding per nacht dus we laten het nog maar even zo. We zijn heel blij met het aerosleep matras (en topper en hoeslaken) want Lot is heel beweeglijk en draait vaak naar de zij en naar de buik. In het begin moest ik daar wel even aan wennen want soms ligt ze letterlijk met haar neus recht in het matras. Ze is sterk genoeg om zich te draaien dus inmiddels vind ik het wat minder eng. Bij de oppas slaapt ze altijd in een campingbedje zonder aerosleep dus daar vind ik het wel fijn als ze af en toe checken hoe ze ligt en anders haar hoofdje een beetje draaien. Dus: pittig, wat meer slaap zou heel welkom zijn maar aan de andere kant bizar hoe je toch functioneert op zo weinig slaap. Wat dat betreft is de Fitbit wel confronterend want alles wordt geregistreerd: van 7-8 uur slaap kan ik alleen maar dromen, de laatste weken zijn het gemiddeld 4-5 uur per nacht.

Ontwikkeling
Soms verbaas ik me erover hoe snel dit gaat. Ze rolt continu van de rug naar de buik. Terugrollen naar de rug doet ze nog niet zo vaak waardoor ze soms gefrustreerd wordt als ze te lang op haar buik ligt. Ze is nu ook helemaal geïnteresseerd in ons gezicht. Ze tast alles af met haar handjes en soms niet zo heel zachtjes haha. In de vorige update verwisselden we de wagenbak voor het zitje van de wandelwagen en inmiddels is ook de Stokke Steps omgebouwd tot stoeltje. Ze zit prima in het stoeltje en dit vind ze zelf ook fijn. Als ik haar half liggend ergens neer leg probeert ze continu weer omhoog te komen. Zelf zitten gaat ook goed, ze zit dan een paar tellen en daarna valt ze langzaam naar één kant toe dus nog niet helemaal zelfstandig. Verder gaat ze gewoon zelf staan… Als ze op schoot zit en ik pak haar handjes vast (zonder druk of kracht te zetten) trekt ze zich omhoog en zet ze zich af met haar voetjes. Zodra ze staat begint ze vaak te lachen en met haar voetjes te stampen. Dat belooft wat…

Ritme
Vanja en ik zijn zelf wel van de structuur en ik merk dat Lot dit ook fijn vindt. Met vaste structuur bedoel ik dat de volgorde van dingen telkens hetzelfde is. De tijden variëren en bepaalt ze meer zelf, zo hebben we ook geleerd om heel goed naar haar te kijken en soms is dat best lastig maar je leert haar dan echt goed kennen. Wanneer is ze moe, wanneer heeft ze honger? Ze geeft het heel duidelijk aan als je erop let. Als ze moe begint te worden leggen we haar altijd in bed met haar slaapzak en tuttie/fiep. Ze krijgt een kus en als ze rustig is zijn we ook weer weg. Vaak valt ze binnen een paar minuten in slaap. Soms mogen we nog een paar keer terug omdat de fiep kwijt is. Haar knuffel heeft ze altijd vast en bestudeert ze aandachtig, als ze echt moe is dan wrijft ze deze door haar ogen en duwt ze hem in haar gezicht (zo schattig). Als we een paar keer terug moeten zijn we ook heel consequent: fiep, tuttie, kus en als ze rustig is zijn we weer weg. Hier voelen we ons goed bij en ze slaapt dan vaak zo. Heel fijn dat ze zelf in slaap kan vallen.

Mama
En hoe gaat het met mij? Zoals ik net al zei zou wat meer slaap welkom zijn maar ondanks dat functioneer ik prima. Eigenlijk zou ik met haar middagslaapje gewoon 15-20 minuutjes mee moeten pakken maar dit doe ik vaak niet. Qua sporten gaat het goed en begin ik balans te vinden. Ik heb meegedaan met VenloStormt precies 5 maanden na de bevalling. Dit was 11,1 km met 42 hindernissen en ik moet zeggen dat ik daar best wel trots op ben! Verder doe ik elke maand een challenge waar ik ook veel andere mensen mee help en in coach en dat is zo leuk om te doen, zo motiveren we elkaar en ik vind het heel leuk om iedereen te leren kennen!

Daarnaast heb ik weer foto’s gemaakt voor een update van de Fitmama serie, deze komen komende maandag online. Ik kan alvast zeggen dat ik super happy ben met de progress en ik zie mijn oude lichaam weer terugkomen, heel fijn!

Liefs Nicky

Volg mij via BloglovinInstagramFacebook of Youtube.

Deel:

9 Reacties

 1. Celia
  16 juni 2017 / 12:13

  Hey Nicky,

  Erg leuk je blogs.
  En herkenbaar.. Cyannah (6 maanden) wilt eigenlijk alleen maar op haar buik liggen, maar rolt ook vaak niet zelf naar haar rug, terwijl ze dit prima kan.. en dan wordt ze ook boos πŸ˜›
  En over de nachtvoedingen.. hier wisselt het ook steeds af, soms slaapt ze een hele nacht, soms 1 voeding en soms 2.. Ik vind het ook vermoeiend en vraag me af en toe echt af wanneer ze door gaat slapen?! Bij het consultatiebureau zeggen ze dat ze al geen nachtvoedingen meer nodig heeft na de 3 maanden.. Maar laten huilen heeft ook geen zin, want dan slaapt mama ook niet. πŸ™‚
  Wel fijn om te lezen dat ik niet de enige ben!

  Liefs, Celia

  • 16 juni 2017 / 12:49

   Wat leuk dat ze zo dicht bij elkaar zitten πŸ™‚ ik keek net even op je Instagram en ik weet meteen weer wie Cyannah is, dat haar haha fantastisch!! Maar dat zul je vast vaker horen. Ik weet dat ze in principe geen nachtvoeding meer nodig heeft volgens het cb, zeiden ze tegen ons ook maar ik sta daar persoonlijk niet helemaal achter omdat borstvoeding veel meer is dan alleen een voeding (troost, comfort, mamamomentje, rust) dus zolang ze erom vraagt geef ik met alle liefde een nachtvoeding. Maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening. Het scheelt dat de nachtvoedingen heel kort zijn: 10 minuten drinken en ze slaapt weer verder dus dat valt mee.

   • Celia
    23 juni 2017 / 08:54

    Ja erg leuk. πŸ™‚ Haha ja dat hoor ik inderdaad regelmatig, maar sta er zelf ook steeds van te kijken dat het zo hard groeit.. en op een mini kaal plekje na is er ook niets uitgevallen.
    Wat je zegt over de borstvoeding heb je inderdaad gelijk in.. volgens mij zoekt Cyannah af en toe extra geborgenheid en vind ze het net als ik een fijn momentje voor ons samen. Ik geniet vaak ook enorm van, ook tijdens de nacht. Ik heb net je vlog gekeken en heel normaal dat Lot na zo’n drukke familiedag erg onrustig is ’s nachts, heeft Cyannah ook last van. De dag zelf vind ze dan hartstikke gezellig.. maar de nacht is dan vaak wat minder voor mij. πŸ˜› Cyannah drinkt ook max. 10 minuutjes en slaapt daarna weer meteen, scheelt inderdaad een hoop!

 2. Manon
  16 juni 2017 / 17:23

  Hai Nicky,

  Ik geef zelf ook borstvoeding op verzoek (mijn zoontje is bijna 7 maand) maar ik moet zeggen dat het ritme bij ons ver te zoeken is qua slapen en drinken. Ik leg mijn zoontje ook alleen in bed wanneer hij moe is niet op vaste tijdstippen. De ene avond slaapt hij bijv 3 kwartier en de andere avond helemaal niet of 3 uur hoe hebben jullie er ritme in gekregen als je voed op verzoek icm slapen? Ik ben benieuwd. Ik vind je updates altijd erg leuk ook om te lezen!

  Groetjes Manon

  • 17 juni 2017 / 09:56

   Dit is eigenlijk vanzelf zo gegroeid. Je bedoelt denk ik het slaapje de nacht in? Wij hebben van begin af aan de kamer waar ze in slaapt overdag niet donker gemaakt zodat ze het dag- en nachtritme zou oppakken. Daarnaast hebben we vanaf 8 weken ongeveer een bedritueel wat elke avond hetzelfde is. Lot gaat om de dag in bad. Als ze niet in badje gaat wassen we haar met een washandje. We smeren haar ’s avonds in met body lotion of een olie. Slaapzak aan en dan drinkt ze bij mij. Na het drinken krijgt ze haar fiep en lezen we haar op schoot een boekje voor. Daarna leggen we haar wakker in bed met fiepie en tuttie en slaapt ze vaak zo (soms dus nog een paar keer terug voor de fiep). Soms valt ze aan de borst in slaap en dan leg ik haar slapend weg. Hopelijk heb je er wat aan πŸ™‚

 3. 17 juni 2017 / 07:09

  Bijzonder he die ontwikkeling. Wij hebben hier een ventje van bijna twaalf weken die zn handjes het liefst dag en nacht bewondert.

  • 17 juni 2017 / 09:57

   Heel bijzonder inderdaad! 12 weken alweer πŸ™‚ handjes zijn hier ook favoriet geweest, inmiddels zijn het de voetjes haha.

 4. Manon
  18 juni 2017 / 12:20

  Drinkt Lot elke keer voordat ze gaat slapen bij jou? Hier is het vaak voeden na een slaapje. De laatste week komt wordt mijn zoontje elke 2 uur ’s nachts wakker, heb al geprobeerd eerst niet aan te leggen even te troosten en weg te leggen maar dat is een drama dus dan leg ik hem steeds maar aan. Maar ik voel me zo slecht door het weinige slapen mensen uit mijn omgeving zeggen dat ik beter kan stoppen met borstvoeding geven omdat we totaal geen ritme hebben en dat dat bij kunstvoeding wel het geval is en dat mijn zoontje dan misschien wel gaat doorslapen in de nacht maar het voelt niet goed om te stoppemet de borstvoeding voor mij. Vandaar dat ik erg benieuwd was naar hoe het bij jullie gaat qua ritme en slapen omdat jij ook borstvoeding geeft. Ik vind het lastig allemaal ☺️

  • 30 juni 2017 / 09:43

   Nee overdag niet standaard maar qua bedritueel hebben we dit wel zo ingebouwd. Ik snap je heel goed, hier is het de laatste week ook even pittig. Ze word ineens ook vaker wakker ’s nachts. Soms is een fiep dan genoeg en slaapt ze verder maar soms heeft ze ook echt honger en leg ik haar aan. Ze leert wel ineens weer nieuwe dingen dus ik denk een sprongetje. We geven er maar aan toe, dan gaat het het snelst weer over denk ik. Kunstvoeding is echt geen garantie voor een doorslapende baby hoor, als jij je nog goed voelt bij borstvoeding zou ik dat zeker blijven doen, je bent goed bezig! Het is allemaal soms ook lastig en soms word ik er ook weleens onzeker van, maar ik wil echt nog niet stoppen met borstvoeding, al gaat de wereld op z’n kop staan haha! Hopelijk heb je er wat aan maar doe vooral wat voor jou goed voelt, dat is denk ik het belangrijkste!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.