Home » Mama update: Lot 6 maanden oud

Mama update: Lot 6 maanden oud

Lot 6 maanden

De laatste keer dat ik maandelijks een mama update typ. Uiteraard zal ik af en toe updates blijven geven hoor, maar ik denk dat de volgende (geschreven) update met 9 maanden zal zijn. Inmiddels is Lot al bijna 7 maanden oud maar ik ben dit artikel begonnen toen ze net 6 maanden was dus doe maar even net alsof ze een half jaar oud is. Er is in deze maand ook niet mega veel veranderd. Als je het leuk vindt om de mama update van 5 maanden te lezen zodat je kunt vergelijken wat er anders is, kun je hier even klikken.

Voeding
Ik geef nog steeds borstvoeding op verzoek zo’n acht keer per dag. Lot heeft ook nog steeds nachtvoedingen. Een tijdlang standaard twee keer per nacht, dit was best zwaar. Nu inmiddels vaak één keer en dat is prima te doen. Wij kiezen er bewust voor om haar dit nog te geven en niet te forceren dat ze gaat doorslapen. Dat wil niet zeggen dat dit de enige goede weg is, dit is gewoon waar wij ons het prettigste bij voelen. De laatste tijd vind ze het soms ook oké als ze haar fiepie (speen) krijgt en dan slaapt ze weer verder. Voor mij ook prima. We doen dit gewoon een beetje op gevoel. Daarnaast zijn we net voordat Lot 6 maanden werd ook begonnen met wat fruit. Daarvoor hebben we bewust alleen maar groente gegeven. Hoe de hapjes nu zijn verdeeld over de dag zal ik bij het kopje ritme even uitschrijven. Daarnaast hebben we voor een middenweg gekozen tussen Rapley en geprakte hapjes. Bijvoeding volgens Rapley wil zeggen dat je hele stukken aanbied zodat ze er zelf mee aan de slag moet en dus zelf eten gaat ontdekken. Geprakte hapjes spreken denk ik voor zich. Met een combi bedoel ik dat als ze bijvoorbeeld geprakte boontjes krijgt met geprakte aardappel dat we ook wat boontjes los geven (dus niet geprakt), net als aardappel en hier gaat ze dan zelf mee aan de slag. Ik denk dat ze prima zelf kan bepalen wat ze kan eten ja of nee en zo ook goed kan aangeven wanneer ze genoeg heeft gehad. Als we haar een geprakt hapje geven letten we erop dat ze altijd uit zichzelf haar mondje open doet zodat ze toch enigszins kan aangeven wanneer ze genoeg heeft gehad. De hapjes hoeven dus absoluut niet op maar als het hapje op is en ze heeft nog honger geven we dus ook gerust meer. We laten haar dit zelf een beetje bepalen.

Slapen
Het meeste heb ik hierboven al beschreven. Lot gaat rond 19:00 uur meestal naar bed. Ze is dan ook echt moe en wrijft door haar oogjes en is net wat ‘jengeliger’. Huilen doet ze daarentegen bijna nooit. Qua slaapjes overdag zijn we van drie slaapjes vaker naar twee slaapjes gegaan. Soms heeft ze dat derde slaapje wel nog echt nodig. Lot slaapt inmiddels half op haar buik en half op haar zij met een opgetrokken been. Zo slaap ik zelf ook haha. Als ik haar in bed leg als ze echt moe is dan leg ik haar op haar rug neer en draait ze zelf meteen naar haar zij. Duwt haar knuffel in haar gezicht en ze is vertrokken. Soms mogen we nog een paar keer terug als ze haar fiepie kwijt is. Heel soms lukt het haar om deze zelf te pakken en in te doen, (ideaal). Ik krijg zelf ook iets meer slaap dus de 4-5 uur slaap zijn inmiddels 6-7 uur slaap, een wereld van verschil. Wel nog gebroken maar goed, er zit verbetering in. Overigens als ze ’s nachts nog om een voeding vraagt lig ik binnen 20 minuten ook weer in bed. Het is dus niet zo dat we ’s nachts heel veel werk met haar hebben. Ze wordt dan half wakker, jengelt een beetje en dan leg ik haar aan. Ze valt dan meteen weer in slaap en drinkt slapend een voeding waarna ik haar slapend terug leg en ze ook gewoon doorslaapt.

Ontwikkeling
Inmiddels rolt ze heen en terug, draait ze rond en vind ik haar geregeld naast haar speelkleed in plaats van erop. Daarnaast zit ze inmiddels zelfstandig (tot verbazing van het consultatiebureau, blijkbaar is 6 maanden best vroeg). Heel soms valt ze nog wel eens om. Ze gaat nog niet zelf zitten. Ze brabbelt wat af en is een heel alert meisje maar ze kan ook heel goed zelf spelen en zichzelf vermaken. Ik heb voor het eerst speelgoed van vtech gekocht omdat ze soms wel een beetje is uitgekeken op de rammelaars en het echte ‘babyspeelgoed’. Ik kocht het magische liedjesboek van vtech en deze is absoluut favoriet. Ze kan op allemaal knopjes duwen, bladzijden omslaan en overal komen natuurlijk geluiden en liedjes uit. Zingen vindt ze sowieso fantastisch dus de keuze voor dit boekje was dan ook snel gemaakt. Af en toe kan ze ook wel eens gefrustreerd raken als iets niet lukt. Vooral als ze moe aan het worden is. Lot is een heel rustig meisje maar er zit toch ook wel wat pit in, heerlijk!

Ritme
We hebben nog steeds geen vaste structuur qua tijden, ze bepaalt haar eigen ritme maar er zit wel een globale structuur in die elke dag terug komt. Ik vond dit best wel even zoeken toen we met oefenhapjes begonnen in combinatie met borstvoeding. Ik kon er niet heel veel over vinden op internet dus ik heb maar wat navraag gedaan bij medemama’s en heb verder vooral mijn gevoel gevolgd. De nadruk en focus ligt nog steeds op borstvoeding, ze drinkt dus elk voedingsmoment eerst bij mij. Als het dan ook tijd is voor een hapje krijgt ze dit erna. Als ze zometeen rond de 8 maanden oud is ga ik dit denk ik omwisselen. Als je dit herkent en nog tips voor me hebt, dan zou ik het heel tof vinden als je even reageert hieronder want soms vind ik het nog best lastig. Iets met loslaten denk ik.

Hoe ziet een globale dag eruit? Tussen 7:00-8:00 uur wordt Lot wakker en krijgt ze borstvoeding op bed. Daarna knuffelen we nog wat en dan ga ik haar opfrissen en aankleden. Vervolgens spelen we wat samen tot ze moe wordt en dan gaat ze weer naar bed. Ze slaapt het meeste ’s ochtends dus vaak is ze maar een uurtje wakker waarna ze weer gaat slapen. In de ochtend slaapt ze zo’n 1,5 uur (wisselt wel een beetje). Als ze wakker wordt krijgt ze een schone luier en drinkt ze bij mij. Hierna krijgt ze een bruine boterham met margarine die ik haar in vier stukken geef. Hier gaat ze dus zelf mee aan de slag en inmiddels hapt ze er stukjes af. Vaak verdwijnt meer dan de helft nog op de grond haha maar dat is prima. Daarna spelen we of gaan we naar buiten of ergens naartoe. Als ze moe begint te worden gaat ze naar bed maar soms slaat ze dit slaapje over. Er zit ongeveer 3 uur tussen de voedingen dus als ze weer honger heeft drinkt ze bij mij. Daarna krijgt ze fruit. Vaak gaat ze rond 16:00-17:00 uur nog even naar bed. Als wij warm eten, eet ze met ons mee (van tevoren weer borstvoeding) en krijgt dan groente met pasta/rijst/aardappel. Laatst heb ik er ook wat kip doorheen gedaan. Als ze moe begint te worden starten we met het bedritueel: wassen (om de dag in badje), slaapzak aan, drinken bij mij, verhaaltje en naar bed. We geven haar een kus, zeggen slaap lekker en vaak slaapt ze zo in (heel fijn). Soms mogen we nog een paar keer terug als ze haar fiepie (speen) kwijt is. Om 22:30 uur geef ik haar altijd nog een voeding. Ik til haar dan slapend uit haar bedje, ze drinkt dan slapend bij mij en daarna leg ik haar weer terug in bed en slaapt ze verder. Ze slaapt dan dus door tot 7:00-8:00 uur de volgende ochtend met nog 1-2 keer een onderbreking voor een (slapende) nachtvoeding.

Mama
Ik begin mijn balans steeds meer te vinden. Lot kan zichzelf ook best vermaken en daardoor kan ik iets beter bijblijven met het huishouden, als is het soms nog een bende hier hoor. Maarja, who cares, er wordt geleefd. Ook krijg ik net wat meer slaap en dat merk ik overdag heel goed, fijn! Ik vind mama zijn het allerleukste dat er is en vind het prima om thuis te zijn voor haar. Ik ben heel dankbaar dat ik werk doe waarmee dat mogelijk is. Vaak krijg ik wel wat opmerkingen van oh wat een geluk dat je thuis kunt werken en Lot maar 1,5 dag weg hoeft te brengen. Ik ga er vaak niet op in maar geluk is het absoluut niet. Het is een gevolg van de keuzes die wij ruim 5 jaar geleden al hebben gemaakt, want thuisblijven en thuiswerken rondom de kinderen is altijd ons doel geweest en daar hebben we keihard voor gewerkt om dat waar te kunnen maken. Ons volgende doel is een papadag voor Vanja zodat hij ook iets meer thuis kan zijn.

Liefs,
Nicky

Volg ons via Bloglovin’, Instagram, Facebook of YouTube.

Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.