Home » mama update: tijn 8 maanden

mama update: tijn 8 maanden

Tijn is alweer 8 maanden oud. Ik vind het zelf altijd erg fijn om te zien wat andere mama’s doen. Dat geeft me altijd weer inspiratie en ideeën dus ik dacht laat ik zijn ritme eens opschrijven. Wie weet heeft iemand anders er ook wat aan.

Voeding
Ik geef nu voor de derde keer borstvoeding. 8 maanden nu dus alweer. Tijn drinkt overdag nog vier keer. Tussen 6:00-7:00 ergens, voor zijn eerste slaapje rond 9:30 uur en voor zijn middagslaapje rond 14:00-14:30 uur en dan weer net voordat hij ’s avonds naar bed gaat zo rond 18:45 uur. Nachtvoedingen hebben we ook nog steeds, vaak tussen 22:00-23:00 nog wel een keer en dan vaak rond 3:00 uur nog maar soms ook gerust nog een keer extra tussendoor. Net als bij Lot en Mees is het een bewuste keuze hier weer aan toe te geven en hem die geborgenheid en nabijheid te geven. Qua vaste voeding heb ik bewust gewacht deze keer tot hij een half jaar oud was. Ook kiezen we volledig Rapley nu. Bij Lot en Mees deden we dit ook maar gaven we ook weleens een hapje. Nu dus niet, hij heeft alleen nog maar stukken gehad. Sinds een dikke week ongeveer eet hij ook echt daarvan. Een boterham gaat op (op soms wat korstjes na) en verder eet hij fruit, crackers, af en toe een babykoekje, soepstengel, en avondeten. Ik kook bijna nooit meer apart voor hem. Hij krijgt meestal iets van wat wij ook eten alleen dan zonder zout en vaak ook nog zonder vlees. Dus als wij aardappelen, groenten, vlees eten en we hebben bijvoorbeeld broccoli dan leg ik wat broccoli apart die ik in de philips baby avent stoom en hem dan in stukken geef. Zelfde met de aardappelen. Als we pasta eten dan kook ik wat pasta apart voor hem (want wij doen er een bouillonblokje door) en doe ik de courgette, paprika en tomaatjes die ik in de saus verwerk voor hem los in de avent steamer. Ik heb één potje staan voor als het een keer niet uitkomt zodat ik iets achter de hand heb maar tot nu toe wil hij niks wat ik met een lepel naar binnen probeer te krijgen. Alles zelf doen. Toen hij 10 weken oud was heeft hij 2 weken in het ziekenhuis gelegen met het RS virus en toen heeft hij een sonde gehad en moest ook zijn mondje soms uitgezogen worden. Ik heb zelf het idee dat hij daar echt geen fijne ervaringen aan heeft gehad, zodra ik ook maar in de buurt van zijn mondje kom raakt hij in paniek. De multivitamines die ik met een lepeltje geef gaan nu eindelijk langzaam wat beter dus stap voor stap. Als hij de lepel zelf in de mond heeft duwt hij hem prima en zonder problemen naar binnen dus dat is het niet perse.

Slapen
Tijn heeft dus nog nachtvoedingen. Soms best zwaar maar zoals ik net al schreef is het een hele bewuste keuze en staan we daar ook nog steeds helemaal achter. Dat maakt het makkelijker om het gewoon te accepteren. Lot en Mees slapen nu allebei super goed dus ik weet dat het echt wel weer goedkomt uiteindelijk. Hij ligt dus meestal zo rond 19:00 uur in bed en we staan tussen 7:00-7:30 uur op om aan de dag te beginnen. Overdag slaapt hij ’s ochtends rond 9:30 uur een uurtje en ’s middags rond 14:00-14:30 uur en dan liefst iets langer ongeveer 1,5 uur. Soms 2 uur.

Ontwikkeling
Hij rolt van buik naar rug en andersom. Toevallig ging hij vanochtend voor het eerst vooruit tijgeren. Daarvoor duwde hij zich vooral achteruit. Af en toe gaan de knietjes eronder dus ik denk dat het niet lang meer duurt voordat hij gaat kruipen en dus niks in huis meer veilig is. In de speelkamer wordt dit wel een uitdaging. Ik heb met Lot afgesproken dat we dan wat speelgoed met kleine onderdelen op haar kamer gaan neerzetten. Hij zit zelfstandig als we hem neerzetten. Soms kiept hij wel nog om. Ik vind het zo bijzonder om al die mijlpalen weer te zien. Misschien zelfs wel specialer dan de eerste twee keer bij Lot en Mees. Het is net alsof dat besef dan veel dieper gaat. Je weet wat er gaat komen maar aan de andere kant ook wat er niet meer terug gaat komen en ik besef me heel goed dat hij zometeen gewoon geen baby meer is haha. Aangezien wij ons voor nu compleet voelen voelt dat als een mega strijd tussen niet willen loslaten en toch elke nieuwe stap vol trots toejuichen. Best wel dubbel af en toe maar dat zal vast herkenbaar zijn.

Ritme
Dan het ritme. Het grootste verschil met toen Lot en Mees zo klein waren is dat Lot nu naar school gaat en we doordeweeks dus best wel een strak schema hebben. Zo vertrekken we hier altijd om 8:00 uur richting school. Dit is een 15-20 minuten met de auto. Vaak zijn we dan rond 8:45 uur weer terug en dan spelen we nog even samen. Op donderdagochtend en vrijdagochtend is Mees ook thuis ’s ochtends. Op maandag/dinsdag/woensdag gaat hij naar mam/Lynn/Jos of naar de opvang. Rond 9:00-9:30 uur gaat hij dan naar bed (van tevoren drinkt hij dus bij mij), afhankelijk van wanneer hij moe wordt. Hij slaapt dan een uurtje. Daarna eten we rond 12:00 uur een boterham (met dun roomboter en soms zonder beleg, soms met bijvoorbeeld appel/perenstroop van de kleine keuken). Tussendoor spelen we weer tot hij moe wordt en dan gaat hij rond 14:00-14:30 uur weer slapen zo’n 1,5 uur. Daarna weer spelen en om 16:45-17:00 uur begin ik met koken. We eten om 17:30 uur. Daarna spelen we nog even of als ze in bad moeten gaan ze dan in bad. Rond 19:00 uur liggen ze er dan wel in. Ik doe nu meestal Tijn omdat ik hem nog voedt voor het slapen gaan. Vanja brengt Lot en Mees dan naar bed. Ik denk dat ik Tijn straks ook betrek in het avondritueel qua boekje lezen etc. Zodat we dat als gezin kunnen doen en dan kan hij dan bij mij drinken en naar bed.

Mama
Met mij gaat alles goed, langzaamaan ontstaat er weer een ritme en komt er weer meer structuur. Ik merk aan mezelf dat elke fase wel zo zijn charme heeft. Maar meer rust en regelmaat ga ik zelf ook wel heel goed op. Zeker om aan onze eigen business te bouwen. Het plannen van live calls is die eerste maanden, of eigenlijk het eerste jaar gewoon heel lastig. Dus ik merk aan mezelf nu ik weer iets makkelijker iets kan plannen dat ik mezelf langzaam weer aan het terugvinden ben. Heeeeel fijn! We genieten volop van ons mooie gezin en ik ben super dankbaar dat ik zo vanuit huis kan werken zodat ik niks hoef te missen van alle mijlpalen en groei.

Liefs,
Nicky

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?