Home » Mealpreppen: hoe, wat, waarom?

Mealpreppen: hoe, wat, waarom?

DSC_0133Mealpreppen is hot, dat kunnen we wel zeggen. En… mealpreppen is ideaal! Waarom? Dat ga ik je uitleggen.

Wat is mealpreppen?

Het woord mealpreppen komt van ’to prepare’ dus van voorbereiden. En dat is ook precies wat je dan doet: je maaltijden voorbereiden voor een aantal dagen.

Nu moet ik wat dat betreft alle credits aan manlief Vanja geven want hij doet het ‘preppen’. Lief he……!

[pullquote width=”300″ float=”left”]Failing to plan is planning to fail[/pullquote]

Elk weekend staat hij in de keuken te kokkerellen zodat we qua voedingskeuzes weer een top week tegemoet gaan. Doordat alles al klaar is wordt de verleiding om iets ongezonds te pakken ook echt heel klein. Daarnaast is het gewoon makkelijk want het scheelt tijd doordeweeks. In het weekend grotere porties maken is sneller want een grotere portie maken kost niet veel meer tijd dan een kleine portie voor twee personen.

Hoe doen wij dit?

Vanja kookt dus in het weekend voor de hele week. In de koelkast bewaren we de maaltijden voor maximaal 3 dagen vooruit. De rest gaat de vriezer in. Onze maaltijden bestaan bijna altijd uit:

  • Rijst (100 gram ongekookt), aardappelen (200-250 gram) of volkorenpasta (75-100 gram ongekookt)
  • Vlees of vis (100 gram)
  • 200 gram groente (vaak sperziebonen of broccoli)

Soms maken we ook wat extra rijst of kip wat we dan apart bewaren in de koelkast. Zo hebben we ook altijd wat achter de hand. We koken ook vaak heel wat eieren die we als tussendoortje pakken (snel en makkelijk). Let er wel op dat als je echt meer eieren gaat eten je even oplet met het eigeel in verband met het hoge cholesterolgehalte. En Vanja maakt vaak eiwitrijke bananen pannenkoekjes, gezond en ook nog eens super lekker!

Wat heb je nodig?

  • Plastic bakjes (die van ons komen van IKEA, goedkoop maar toch een goede kwaliteit)

DSC_0141

  • Kruiden om je maaltijd op smaak te brengen
  • Keukenweegschaal
  • Optioneel: de app Fatsecret. Wij gebruiken deze app om alle voeding in te voeren en hierin kun je dan precies zien hoeveel calorieën je hebt gehad (en hoeveel je er nog moet) en hoe het ervoor staat met je macro’s (eiwitten, vetten, koolhydraten). Zo zie je dus in één oogopslag waar je tekort komt en kun je heel makkelijk bijstellen gedurende de dag. De app is te downloaden via de App Store en Google Play.

Doen jullie ook aan mealpreppen? Ik ben benieuwd hoe jullie de maaltijden klaarmaken!

 

Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.