Home » MLDS Collecteweek: hoe ik omga met Prikkelbare darm syndroom (+ tips)

MLDS Collecteweek: hoe ik omga met Prikkelbare darm syndroom (+ tips)

Babyshower

Een hele tijd terug schreef ik er een artikel over: Prikkelbare darm syndroom (PDS). En dan vooral de basis hiervan. Vanaf komende maandag (18 t/m 23 juni 2018) is het de collecteweek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en aangezien ik zelf al jaren last heb van PDS en hier als diëtiste en Herbalife coach ook veel mee te maken heb en heb gehad, vond ik het mooi om mijn steentje bij te kunnen dragen door er aandacht aan te geven op mijn social media kanalen. Er zijn in Nederland maar liefst twee miljoen buikpatiënten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met MDLS

Ik denk dat er onder mijn volgers ook mensen zijn die last hebben van het Prikkelbare darm syndroom of een andere buikziekte. Ik denk ook dat hier heel vaak niet over gepraat wordt en dat mensen het vaak ook (inclusief ikzelf) voor lief nemen.

Topsport

Ik heb persoonlijk het meeste last van mijn darmen als dingen anders lopen dan ze altijd lopen. Ik ga heel goed bij een stukje rust en regelmaat. Ik merk dat mijn darmen dan een stuk rustiger zijn en ik dus ook veel minder klachten heb. Ik heb dus vooral last als we bijvoorbeeld op vakantie zijn. Daarnaast had ik ook altijd meer klachten toen ik nog als topsporter leefde en veel naar het buitenland reisde voor trainingsstages en toernooien. Het eten is in het buitenland natuurlijk altijd anders en dat resulteerde vaak in buikpijn, buikkrampen, diarree of juist obstipatie (verstopping).

Het lastige met PDS is vaak dat de klachten zich bij iedereen anders kunnen uiten en de diagnose vaak lastig te stellen is. Daarnaast heb ik er de ene periode meer last van dan de andere dus ook in die zin is er soms geen pijl op te trekken. Qua voeding is het daarom ook heel lastig om daar als coach een eenduidig advies in te geven, juist omdat het voor iedereen zo anders kan zijn. Dat kan ik jullie vandaag dus helaas ook niet geven. Wat ik wel kan doen is mijn eigen ervaring delen en de tips geven die voor mij werken en wie weet kun jij (of iemand die je kent misschien) er dan toch wat uithalen.

De eerste tip die ik jullie mee wil geven is: minimaliseer je koffie inname. Ik ben wat dat betreft echt wel een koffieleut. Ik vind het gezellig, lekker en ik word er gewoon happy van. Ik kan koffie (gelukkig) ook prima verdragen, op sommige momenten alleen net even niet. Als ik in een drukke periode zit met veel deadlines, of als topsporter bijvoorbeeld met veel wedstrijdmomenten ben ik geneigd om meer koffie te drinken dan normaal. In combinatie met wat stress werkt dat bij mij niet goed. Ik krijg meteen een opgeblazen gevoel en soms word ik er zelfs wat misselijk van. Inmiddels weet ik dat koffie een trigger voor mij is en probeer ik hierin de balans te zoeken en dus te minderen in tijden dat ik het echt heel erg druk heb. Het is altijd heel goed om je bewust te zijn van dit soort dingen.

De tweede tip is voor veel mensen ook een open deur: zorg dat je minimaal 1,5 liter water drinkt. Zo goed als iedereen weet dat het belangrijk is om genoeg te drinken maar achter de streep zijn er maar weinig mensen die ook echt 1,5-2 liter water drinken. En dan bedoel ik ook echt water, dus los van koffie of andere dranken. Voor mij maakt dit echt een wereld van verschil, ik kan veel makkelijker naar de wc en ik heb veel minder last van een opgeblazen buik.

cr7 drive Herbalife

Daarnaast weten jullie dat ik al jaren Herbalife producten gebruik als aanvulling op mijn voeding en leefstijl en dit brengt voor mij ook rust en balans in mijn voedingspatroon. Ik zorg er ook voor dat ik actief blijf en dus in beweging blijf, hierdoor heb ik ook minder last van mijn klachten. Persoonlijk doe ik bijvoorbeeld veel thuisworkouts.

fitbit

Venlostormt

Je kunt tijdens deze collecteweek nu online een collectebus aanmaken via de website van MLDS. Ik zou het heel tof vinden om van jullie te horen of jullie ook last van PDS hebben of misschien van een andere buikziekte? Of ken je iemand in de familie of een vriend? #Voorwie ga jij collecteren? Ik vind het heel mooi om andere mensen te helpen en door er samen meer bekendheid aan te geven en te collecteren voor de mensen in jouw omgeving kan er nog beter onderzoek gedaan worden en geeft deze twee miljoen buikpatiënten een betere toekomst.

water

Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.