Home » Tekenen dat je te ver gaat in het ‘afval gebeuren’…

Tekenen dat je te ver gaat in het ‘afval gebeuren’…

Wanneer ga je te ver in het afvallen?

In mijn praktijk begeleid ik mensen met veel verschillende klachten, ziektebeelden maar ook met veel verschillende doelen. Ongeveer 50% van de mensen in Nederland is te zwaar dus ik krijg ook veel vragen over afvallen. Soms gaan mensen daar heel ver in, te ver. Maar wat zijn tekenen dat je te ver gaat in het ‘afval gebeuren’?

Als…

Je elke dag op de weegschaal staat

Je gewicht schommelt, dat is een feit. Dat komt door hormonen en door vocht etc. Het is helemaal niet gek als dit per dag een halve kilo scheelt (of zelfs meer). Daarvan moet je niet in paniek raken. Het werkt vaak heel demotiverend om elke dag op de weegschaal te staan. Één keer per week is meer dan voldoende! Daarnaast is stress ook niet handig als je aan het afvallen bent, dus vraag jezelf eens af: Waarom sta ik elke dag op de weegschaal? Laat het los, en nee, ik zeg niet dat het makkelijk is. Ik zeg alleen dat het je gaat helpen, focus je op een gezonde leefstijl, niet op je gewicht. Dat is een gevolg van.

Als…

Je elke dag in de sportschool te vinden bent

Of in elk geval elke dag traint. Sporten is heel goed, noodzakelijk zelfs voor een optimaal resultaat. Dus een sportschool is natuurlijk helemaal super! Maar ook hierin kun je te ver gaan (tenzij je topsporter bent natuurlijk, dat is een ander verhaal). 80% van wat je doet is voeding, 20% is sporten/bewegen. Dus ja, zeker heel belangrijk maar ik zie het te vaak gebeuren dat iemand dagelijks traint en qua voeding weinig aanpast en dus geen resultaat haalt. Met het aanpassen van de voeding bedoel ik niet een streng dieet volgen, dan bedoel ik gewoon een gezond eetpatroon ontwikkelen. Vervolgens zijn ze heel verbaasd dat er niks gebeurd, want ja: “Ik sport toch elke dag?”

Als…

Je al je favo food schrapt

Natuurlijk moet je aanpassingen maken in je voedingspatroon om een resultaat te halen. Het is alleen niet de oplossing om dan maar politieagent voor jezelf te spelen en je alles te ontzeggen wat je lief is. Probeer daar de balans in te vinden. Af en toe iets extra’s is helemaal niks mis mee. Naar mijn idee is dat zelfs noodzakelijk om iets op de lange termijn vol te kunnen houden. Je wilt de kilo’s er toch vanaf houden neem ik aan? Maar ben natuurlijk wel eerlijk naar jezelf. Extra op extra op extra is natuurlijk ook niet de oplossing.

Als…

Je minder dan 1200 calorieën per dag eet

Ga niet ‘crashen’, geloof me dat is echt niet gezond voor je lichaam! Je bouwt alleen maar meer tekorten op en daar word jouw lichaam niet blij van. Zorg voor een volwaardige voeding, het gaat niet alleen om zo min mogelijk calorieën. Nogmaals, focus je op een gezonde leefstijl… Voor de lange termijn!

Als…

Je de motivatie alleen haalt uit hoe je eruit ziet

Dat kan uiteraard een motivatie zijn, heel goed zelfs! Maar probeer iets te vinden wat echt van binnenuit komt. Waarom wil je graag afvallen? Wat doet dat met je? Stel, je hebt je einddoel gehaald, wat is er dan anders dan nu? Hoe voel je je dan? Het is heel goed om hier een keer wat dieper op in te gaan en voor jezelf wat langer bij stil te staan. Zorg dat je de intrinsieke motivatie vindt, dus de motivatie die echt van binnenuit komt. Dan is de kans op succes (op de lange termijn) het grootst!

SUCCES!!

 

Liefs Nicky

Deel:

2 Reacties

  1. 17 januari 2016 / 20:01

    Crash dieeeten zal ik zelf denk ik ook niet zo goed volhouden. Momenteel ben ik meer aan het letten op wat ik allemaal eet. en probeer ik alle slechte dingen te vermijden.

    • 18 januari 2016 / 19:51

      Het gaat ook juist om het volhouden dus is het belangrijk iets te vinden dat op de lange termijn bij je past 🙂 af en toe ‘zondigen’ is niks mis mee! Liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.