Home » Terugkijken op ons borstvoedingsavontuur (17 maanden)

Terugkijken op ons borstvoedingsavontuur (17 maanden)

Borstvoeding

Ik heb Lot 17 maanden borstvoeding gegeven en ook bij het tweede kindje ben ik van plan om borstvoeding te gaan geven. Ik vertel jullie in dit artikel wat meer over hoe al deze maanden zijn verlopen, waar ik tegenaan liep en wat juist heel goed ging. Ieder kindje (en mama) is natuurlijk anders maar wie weet kun je er wat uithalen. Kun je niet tegen praat over borsten en tepels dan zou ik trouwens even wegklikken. 

De allereerste weken

Lot werd meteen na de geboorte bij mij op de borst gelegd en ze ging zelf op zoek naar mijn tepel. Toch heeft ze dat eerste half uur maar wat lopen ‘hannesen’, net als ik trouwens. De verloskundige en kraamverzorgster hielpen wel meteen mee met pogingen om haar aan te leggen. Ik had zelf last van ingetrokken tepels dus het was voor Lot heel moeilijk om aan te happen. Dit bleef de eerste weken zo. In de kraamweek kreeg ik van de kraamverzorgster een tepelhoedje omdat Lot echt geen grip kreeg op mijn tepel. Ik wist dat ik dat beter niet kon doen als het niet echt nodig was maar bij mij was het wel echt nodig. En achteraf ben ik heel blij dat die dingen bestaan want ik denk echt dat ons borstvoedingsavontuur anders snel was geëindigd. En ze dronk! Man wat was ik trots. Maar man wat deed het soms pijn. Ik moet zeggen dat ik dat nu alweer half vergeten was maar nu ik echt zo terugkijk naar die eerste weken komt het wel weer naar boven. Mijn 100% attitude van ik ga borstvoeding geven heb ik nodig gehad. Anders was ik zeker gestopt. Wat overigens ook helemaal prima was geweest, begrijp me niet verkeerd. Mijn eigen drive om dit te laten slagen was zo hoog dat er toch nog wel wat meer beren op de weg moesten komen wilde ik dat opgeven. Ik weet niet meer precies wanneer het tepelhoedje weer de deur uit ging. Ik denk na een aantal weken. Ik legde haar vaak aan met tepelhoedje, de tepel werd dan door de druk al wat gevormd. Halverwege haalde ik hem dan weg en dan probeerde ik haar zonder tepelhoedje aan te leggen. De ene keer lukte dat wel, de andere keer niet. Uiteindelijk lukte het links wel zonder en rechts nog niet. Zo heb ik het tepelhoedje uiteindelijk af kunnen bouwen en dronk ze aan beide borsten zonder.

Borstvoedingsgroepen (Facebook)

Daar kan ik kort over zijn. Ik ben zelf lid van ‘Borstvoeding Natuurlijk’ en ‘ La Leche League Vlaanderen’. Ik heb heel veel aan de verhalen gehad die voorbij kwamen en er komen heel veel onzekerheden kijken bij het geven van borstvoeding. Bij mij althans. Daar waren die groepen heel fijn voor en dat gaf me ook echt vertrouwen dat ik het goed deed. Ook qua flesinhoud (toen ik ging kolven als ik weleens weg moest) heb ik hier veel vertrouwen uitgehaald door rekening te houden met de natuurlijke maaginhoud. De andere kant van die borstvoedingsgroepen past alleen totaal niet bij mij… En dan heb ik het over de soort van borstvoedingsmaffia die daar soms echt wel heerst. Ik heb me er groen en geel aan geërgerd en ik heb af en toe de neiging gehad om zelf te reageren maar ik heb de eer aan mezelf gehouden en het niet gedaan.

Lieve mama’s, borstvoeding geven is zeker het beste voor je kindje maar elke mama heeft zijn eigen avontuur en uitdagingen. De flesvoeding in Nederland is ook gewoon heel goed dus val een andere mama alsjeblieft niet af als ze besluit om over te stappen naar de fles. Iedereen heeft zo zijn redenen en iedere mama doet wat ze denkt dat het beste is voor haar kindje dus kun je dan iets fout doen? Nee.

Wat ik dan wel weer jammer vind is dat ik ook vaak genoeg verhalen hoor van mama’s die eigenlijk niet wilden stoppen maar door slechte begeleiding of hulp geen andere uitweg meer zagen. Dat vind ik wel een kwalijke zaak. Ik heb zelf het heft in handen genomen door veel info op te zoeken en me er echt in te verdiepen, wat dat betreft zit die topsportmentaliteit er nog steeds.

Dus ja, ik heb heel veel gehad aan deze groepen en ik zou het iedereen aanraden. Wel met de kanttekening om eruit te halen waar jij wat aan hebt en veel dingen ook met een korreltje zout te nemen.

Nachtvoedingen

Nog zo’n taboe in Nederland. Slaapt ze al door? Je wilt niet weten hoevaak ik die vraag heb gehad, goedbedoeld denk ik, dat wel. Lot sliep pas door toen ik stopte met borstvoeding dus inderdaad, met zo’n 1,5 jaar. Ik schreef eerder een artikel dat we van de nachtvoedingen af waren, dit was zo rond een jaar. Die periode heeft maar een paar weken geduurd. Toen kwamen er weer tandjes en uiteindelijk ben ik haar toch weer gaan aanleggen op die momenten dat ze wakker werd. Waarom? Omdat ze dan 10 minuten dronk, ik haar terug in bed legde en ze weer doorsliep. Deed ik dat niet dan was het voor mij veel moeilijker om haar te troosten en ergens voelde dat gewoon niet goed. Als ze het met de borst zo goed deed waarom zou ik haar dan laten huilen en moeilijk gaan lopen doen. Dus vandaar dat ik toch uitkom op zo’n 17 maanden nachtvoedingen. Wel ‘maar’ 1 keer per nacht die laatste maanden en ‘maar’ 10 minuten elke nacht. We zijn gelukkig nooit uren in de weer geweest om haar weer te laten slapen.

Door de nieuwe zwangerschap en dus de hormonen liep mijn productie terug en werd het voeden ook heel pijnlijk. Ik heb dit nog een paar weken volgehouden maar na zoveel tepelkloven kon ik niet meer. Ik had het heel bijzonder gevonden als ik beide kindjes samen aan de borst had kunnen voeden maar dat zat er helaas niet in. Volgens het consultatiebureau en de verloskundige kan ik dat evengoed een keer proberen als broertje er straks is dus dat ga ik zeker doen. Als Lot dat wil. En zo niet is het ook goed. Het lijkt me gewoon heel bijzonder om mee te maken. Ik ben dus niet van plan om Lot weer aan te wennen om te drinken. Het gaat me meer om dat moment.

Ik heb de voedingen die er nog waren (ochtend, avond en ’s nachts) er langzaam één voor één afgehaald. Ik ben begonnen met de nachtvoeding. Lot snapt heel veel en dus heb ik het haar ook precies uitgelegd. Mama heeft geen melk meer ’s nachts. Als vervanging heb ik water aangeboden en dat accepteerde ze meteen. Ze sliep weer zo goed als meteen door dus dat was heel fijn. Voor mij ook heel fijn dat ik verder weinig weerstand kreeg. En toch ook wel heel fijn om weer een stukje vrijheid terug te krijgen. Het was goed zo.

Ik kijk dus echt met een super fijn en vooral ook trots gevoel terug op onze borstvoedingsperiode. Ja, het was zwaar. Zeker weten. Maar we hebben er ook zoveel voor terug gekregen. Onbetaalbaar.

 

Volg ons via Bloglovin’InstagramFacebook of Youtube.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Zoek je iets?