Home » Mama update: Lot (bijna) 3 jaar

Mama update: Lot (bijna) 3 jaar

Mees ligt op bed en Lot speelt met magic sand dus voor mij even tijd om mijn laptop erbij te pakken. Lot wordt 10 januari alweer 3 jaar. Nog een jaartje en dan gaat ze naar school. Daar kan ik me echt nog niks bij voorstellen. Lot is een heel lief en zorgzaam meisje met heel veel energie. Ze is super lief en beschermend voor Mees, ze houdt ervan om me te helpen met poetsen. Of borden op te ruimen vanuit de vaatwasser. Of de was te doen. Ze is heel erg verlegen in nieuwe situaties maar zodra ze zich veilig voelt is ze heel open en dan maakt het niet meer uit of ze iemand wel of niet kent.

Voeding

Lot eet alles mee met ons, daarin is niks veranderd. Ze eet sinds ze 1 jaar is gewoon met de pot mee. In principe eet ze ook goed en eet ze ‘alles’. Ze heeft nu wel af en toe fases dat het aan tafel gaan iets moeilijker is. En ze soms niet wil eten. Wat ik vanuit mijn opleiding tot diëtist heb geleerd is dat jij bepaalt wanneer ze eten en ze zelf bepalen hoeveel ze eten. Dus we leggen haar dan uit dat het nu tijd is om te eten. Dat als ze niet wil eten dat dat ook prima is maar we wel gewoon samen aan tafel gaan zitten. En dat we na het eten naar bed gaan dus of ze zeker weet dat ze niks wil eten want anders krijgt je buikje straks honger en dan kun je niet lekker slapen. We proberen er dus vooral geen druk en moeten op te leggen en dat gaat super goed. Uiteindelijk begint ze bijna altijd wel met eten en zodra ze één hap gehad heeft gaat het bord ook leeg. Ze moet dus even die drempel over. Ze krijgt ook altijd een toetje. Meestal gewoon halfvolle yoghurt (ze wil er zelf dan een klein beetje chiazaad en kokosrasp door, soms krijgt ze ook een danoontje of ander kindertoetje. Ook hier draait alles om balans en zijn we daar de moeilijkste niet in.

Haar dag ziet er globaal gezien nu zo uit:
Ontbijt: Herbalife smoothie (250 ml halfvolle melk (vaker ook amandelmelk) en 2 scheppen (26 gram) F1 shake). Haar favoriete smaken zijn zachte chocolade en zomerse bosvruchten. Ze mag altijd zelf haar ontbijt kiezen. Heel soms kiest ze voor een boterham en soms brinta maar 9/10 keer wil ze een smoothie. Dat juich ik alleen maar toe want dan heeft ze mooi alle voedingsstoffen binnen die haar lichaam nodig heeft.
Tussendoor: een stuk fruit en een cracker (of rijstwafel of iets dergelijks)
Lunch: twee boterhammen met margarine en beleg (pindakaas, appelstroop, kipfilet, smeerkaas, huttenkase, dit varieert). Soms eet ze ook weleens maar een halve boterham en soms eet ze er drie. Zij bepaalt. Daarbij drinkt ze een beker halfvolle melk.
Tussendoor: een stuk fruit en een cracker of rozijntjes of nu in de kersttijd ook vaker een chocolaatje van de adventskalender.
Avondeten: aardappelen/groente/vlees of vis, pasta, soep. We wisselen hierin veel. Lot is wel echt een pastamonster. En frietjes en pizza vindt ze ook heel lekker maar dat is af en toe natuurlijk. Als toetje dus halfvolle yoghurt en af en toe krijgt ze ook een danoontje of ander kindertoetje. Die mag ze dan vaak in de winkel zelf uitkiezen. Soms wil ze geen yoghurt maar wel fruit.

Ze drinkt in principe water of aloë drinksiroop mango. Heel soms wat teiseire ranja of ice tea green aangelengd.

Slapen

Het slapen gaat goed. Ze gaat om 19:00 uur naar bed. Soms ook wel 19:30 en dan slaapt ze in principe de klok rond. De laatste weken wordt ze soms ’s nachts wakker, volgens mij heeft ze dan gedroomd. Ze roept dan papa en/of mama. Ze heeft dan even de bevestiging nodig dat we er zijn en dan slaapt ze weer verder. Afgelopen nachten sliep ze weer door dus hopelijk zijn we de fase van wakker worden weer uit. Wij gaan er bewust altijd bij de eerste kik al naartoe om haar het vertrouwen te geven dat we er ook altijd zijn en het veilig is. We laten haar dus nooit huilen, nooit gedaan ook. Waar we wel altijd heel consequent in zijn geweest en nog steeds is dat als het nog tijd is om te slapen ze ook gewoon gaat slapen. Dus geen nachtelijke uitstapjes naar ons grote bed of om 5:00 uur beneden zitten in de woonkamer. Mocht ze daar moeilijk over doen dan leggen we dat altijd goed uit. Het is nu nog tijd om te slapen. Papa en mama slapen in het eigen bed en jij mag ook lekker in je eigen bedje slapen op je mooie kamer met alle lieve knuffels die goed voor je zorgen. Dus ik ga altijd weer terug naar mijn eigen bed. Mocht ze daar moeilijk over doen dan leg ik het nogmaals uit en ga ik weer naar mijn eigen bed. Dan leg ik uit dat mama ook heel moe is en dat we echt nog even gaan slapen, dat ik niet elke keer meteen terug kan komen. Ga maar lekker slapen, als je straks wakker wordt gaan we weer allemaal leuke dingen doen maar dan is het wel belangrijk dat je gaat slapen dan hebben we daar ook energie voor. Mocht ze dan nog moeilijk doen dan wacht ik 10 minuten voor ik er weer naartoe ga. Dan herhaalt het riedeltje zich opnieuw. Maar ik moet zeggen dat dit nooit nodig is. Ze maakt er geen misbruik van en ik geloof dat dat komt omdat we uiteindelijk super consequent zijn. Nu zal ik niet zeggen dat ze nooit bij ons in bed mag slapen. Ik heb daar zelf als kind super fijne herinneringen aan, mijn ouders hadden ook nog een waterbed. Maar dat zijn uitzonderingen en dat snapt ze dan ook.

Lot slaapt soms wel nog ’s middags en soms niet.

Ontwikkeling

Ze is zoveel gegroeid afgelopen jaar, heel bijzonder om te zien. Ze was niet super snel met praten maar nu ze wel praat vind ik het zo gezellig. Bijzonder hoe je ineens echt kunt communiceren. Het praten gaat nu ook super snel vooruit, daar verbaas ik me soms weleens over. Motorisch is ze daarentegen super snel. Ze danst, springt, klimt en klautert als een aapje en vindt het heerlijk om haar energie kwijt te kunnen.

Lot heeft nog een luier om. Ze heeft ook nog totaal geen interesse in het potje. Afgelopen zomer ben ik er heel even mee aan de slag gegaan. Toen heeft ze ook een paar keer op het potje geplast maar daar bleef het ook bij. Ik heb ook dit bij haar gelaten en niks gepusht. Nu hebben we vakantie dus ik denk dat we nog eens een poging gaat doen. Een paar maanden is best een verschil dus wie weet pakt ze het nu wel op.

De befaamde driftbuien heeft Lot ook weleens, ieder kindje denk ik. Ik merk wel dat dit nu weer minder wordt. Ik merk dat ze het steeds vaker gewoon accepteert als iets een keer niet mag en het niet elke keer eindigt in een huilpartij. Als je denkt in sprongen dan heeft ze net een mega grote achter de rug, ze lijkt ineens weer ‘groter’.

Ritme

Ze wordt tussen 7:00-8:00 uur ergens wakker. Dan gaan we naar beneden en kleden we haar aan en ontbijten we. Het voedingsritme heb ik hierboven omschreven. Rond 11:30-12:00 uur gaan we lunchen en daarna gaat ze in principe naar bed. We zitten qua middagslaap nu in een overgangsfase. Soms slaapt ze wel, soms wil ze niet naar bed. Vaak is het een paar dagen niet en dan weer een paar dagen wel. Het ligt een beetje aan hoe druk het is in die week. Als het vrij rustig is en ze slaapt wel dan maak ik haar na een uurtje wakker. We merkten dat ze anders ’s avonds langer lag te kletsen etc. voordat ze in slaap viel waardoor ze haar nachtrust niet pakt en dan het hele ritme verschuift. Als het heel druk is laat ik haar ook weleens langer liggen en dan slaapt ze ’s avonds ook weer goed in. Dus we proberen vooral naar haar te kijken en te kijken wat ze nodig heeft.

Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.