Home » De verschillen tussen mijn eerste en tweede zwangerschap

De verschillen tussen mijn eerste en tweede zwangerschap

verschil zwangerschap

Nu ik voor de tweede keer zwanger mag zijn ga je natuurlijk vergelijken met de eerste zwangerschap. Zijn er dingen anders? Ja. Zeker weten. Heel veel dingen zelfs. 

Als ik de foto hierboven zie dan denk ik: “Oh, qua buik valt het eigenlijk wel mee”. Voor mijn gevoel heb ik nu een vele grotere buik dan tijdens mijn zwangerschap van Lot. Ik ben hier op allebei de foto’s 24 weken zwanger. Volgens mij is mijn buik nu wel iets groter maar voor mijn gevoel was dit verschil veel groter. Zo zie je maar weer dat foto’s maken altijd leuk is, komt altijd wel weer van pas. Zeg ik tegen mijn Herbalife klanten ook altijd haha, maar ook in deze context is het zo.

Ik ben nu zwanger van een jongetje en Lot was natuurlijk een meisje. Of dit qua zwangerschap verschil uitmaakt? Zou kunnen. Er zijn wel dingen helemaal anders.

Zo heb ik bij Lot echt een zwangerschap volgens het boekje gehad. Ik heb zo goed als nergens last van gehad. Dat is nu wel anders. Wat ik zelf wel heel goed besef is dat ik echt super fit was toen ik aantelde van Lot. Ik was nu zeker wel weer terug in shape na de eerste zwangerschap maar qua kracht en fitheid kom ik bij lange na nog niet in de buurt van toen. En dat kan ook bijna niet een jaar na de bevalling. Zo’n zwangerschap is topsport voor je lichaam en ik besef me heel goed dat dit een groot verschil is met mijn eerste zwangerschap. Heb ik nu zoveel kwaaltjes dan? Best wel. Ik ben absoluut niet de persoon om heel veel te klagen, maar het is wel de realiteit. Dus ik wil niet doen net alsof alles zo fantastisch gaat. Fysiek gezien dan. Want mentaal zit ik wel helemaal op een (blauwe) wolk.

Het begon deze tweede zwangerschap al met misselijkheid. Bij Lot totaal geen last van gehad. Koffie kon ik nog niet meer ruiken, laat staan drinken. Hoe dan? Gelukkig is dat rond 12 weken zwangerschap weer weggetrokken. Als je me volgt via Instagram dan weet je dat ik inmiddels ook zwangerschapsischias heb. En dat is echt geen pretje kan ik je vertellen. Dit ontstond zo rond de 22e zwangerschapsweek. Bij mij straalt de zenuwpijn helemaal door tot in mijn voet. Aan de linker kant. En mijn hemel dat is beperkend en heel pijnlijk. Ik heb een aantal dagen gehad dat ik Lot niet zelf kon tillen en dat ik vijf minuten naast mijn bed stond voordat ik kracht kon zetten op mijn linkerbeen zonder erdoorheen te zakken. Ik deed er een kwartier over om beneden te komen. En Lot kon ik dan dus echt niet meenemen hè. Heel confronterend was dat. Want eerlijk? Ik ben ‘pas’ 24 weken zwanger. Zwangerschapsischias gaat niet over dus hoe moet dat dan als ik echt hoogzwanger ben. Maargoed. Dat probeer ik maar snel naast me neer te leggen. Dat zie ik dan wel weer. Ik moet zeggen dat het de laatste twee dagen zeker niet slechter gaat en ik durf zelfs te zeggen iets beter. Het doet nog steeds reteveel pijn maar ik ben iets minder beperkt. Als ik voorzichtig doe kan ik Lot tillen en ik kan ook iets makkelijker gaan zitten en weer opstaan. Dus laten we daar vooral het positieve van inzien.

14 weken zwanger

Hier was ik 14 weken zwanger van Lot.

Wat tot slot anders is, is dat ik nu veel bewuster mijn rustmomenten pak. Toen ik zwanger was van Lot had ik natuurlijk veel meer tijd want er rende nog geen dreumes rond. Maar toch kun je je daar op dat moment nog helemaal niks bij voorstellen. Tenminste ik niet. Ik had het toen ook super druk. Alleen dan met mijn eigen praktijk en business. Ik kon toen veel makkelijker even gaan liggen maar dat heb ik eigenlijk weinig gedaan. Als Lot nu op bed ligt ga ik veel vaker bewust even rusten. Omdat ik merk dat mijn lichaam het nodig heeft. Dus daar luisteren we dan maar naar.

Allerlaatste puntje: het lijkt allemaal zoveel sneller te gaan. Het gaat natuurlijk niet sneller maar voor mijn gevoel is dat wel echt zo. Over een aantal weken start ik bewust weer met zwangerschapsyoga. Niet zozeer om de kennis, dat zit nog wel vers in het geheugen, maar wel echt om dat momentje in het hier en nu te pakken. Heerlijk vond ik dat tijdens mijn eerste zwangerschap. Echt even een goed uur bezig met dat kleine wonder in mijn buik. Contact maken. Zwangerschapsyoga heeft mij ook zoveel gebracht voor mijn bevalling. Hoe precies kun je teruglezen in mijn bevallingsverhaal. Deel 1. Deel 2. Dat gevoel wil ik nu heel graag weer dus ik ga het gewoon weer doen en ik kan het iedereen aanraden.

Inmiddels ben ik ruim 24 weken zwanger en dus alweer over de helft. Ik geniet heel bewust van ons gezinnetje van drie maar kijk ook enorm uit naar oktober als broertje geboren gaat worden. Wat een rijkdom.

Volg ons via Bloglovin’InstagramFacebook of Youtube.

Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.