Home » Wat als de 20 weken echo ‘niet helemaal goed’ is?

Wat als de 20 weken echo ‘niet helemaal goed’ is?

20 weken echo

Vandaag ben ik 20 weken zwanger, weer een mijlpaal! Afgelopen donderdag hadden we de “20 weken echo” en daarna werden we doorgestuurd naar het academisch ziekenhuis in Maastricht. Ik wilde er toch even een artikel over typen.

Even vooraf, alles is prima met ons! Met de kleine gaat ook alles goed maar het was toch even schrikken. Ook al was dat achteraf nergens voor nodig gelukkig!

 

SEO of GUO?

SEO staat voor structureel echoscopisch onderzoek en dit is ook wel de ‘standaard 20 weken echo’. Omdat ik zelf een bicuspide aortaklep heb (niks ernstigs verder) kwam ik in aanmerking voor een GUO. Dit staat voor geavanceerd ultrageluid onderzoek. Een GUO is net wat uitgebreider dan een SEO en wordt gedaan door ervaren echo specialisten. Daardoor kwam ik ook eenmalig even bij de gynaecoloog terecht en deze echo hadden we afgelopen donderdag.

We gingen ervan uit dat alles goed was maar ik was ook wel blij als we dat stukje bevestiging kregen dat inderdaad alles goed was. Al kunnen ze natuurlijk niet alles zien of uitsluiten op de echo maar je snapt wel wat ik bedoel. We waren om 9 uur aan de beurt en de echo duurde 45 minuten. De echoscopiste ging alle organen langs en alles zag er perfect uit bij ons meisje (dat het een meisje wordt werd ook nogmaals bevestigd). Ook meten ze de beentjes, het buikje en de hoofdomtrek. Alles zag er goed uit dus de echo was klaar. Deze metingen werden achteraf in de computer ingevoerd. Toen bleek dus dat de hoofdomtrek wat aan de grote kant was. Dit drukken ze uit in percentielen waarin P50 het gemiddelde is. Wij kwamen uit op P97, wat dus wil zeggen dan 3% van de baby’s een groter hoofdje heeft en 97% een kleiner hoofdje. P97 is net een grensgeval en daarom werd ons verteld dat we toch naar Maastricht moesten (Academisch ziekenhuis) om daar nog een echo te doen. Dit alles kwam in de laatste twee minuten van alles en daardoor werden we er best door overvallen. Er werd ons nog snel ingefluisterd dat we niet in paniek moesten raken en toen stonden we met doorverwijzing aan de balie om een afspraak in Maastricht te maken.

 

En dan…

Overdonderd is denk ik hoe ik mijn gevoel het beste kan omschrijven. En veel vragen kwamen in me op. Wat als het kindje een iets groter hoofdje heeft? Is dit een teken dat er wellicht afwijkingen zijn die ze nu niet gezien hebben? Is er iets mis? Vanja is daar iets ‘chiller’ in: “Ze is gewoon nu al heel slim haha”. We denken zelf nog steeds een paar dagen verder te zijn (door een super regelmatige menstruatie en omdat ik mijn eisprong elke keer ‘voel’). Als we daar vanuit gaan is alles perfect gemiddeld maar ze gaan uit van de termijnecho bij 11 weken. En terecht ook. Toen ik thuis kwam werd ik heel emotioneel en heb ik de hele dag niks gedaan gekregen (op het huishouden na, fijn die afleiding). Zo’n gevoel van bezorgdheid kende ik nog niet…

Uiteindelijk heb ik het prima los kunnen laten. Rationeel had ik meteen al het gevoel dat alles prima was, op dat moment was het alleen even moeilijk het ook zo te voelen. Maar dat zal wel normaal zijn denk ik.

 

Op naar het AZM in Maastricht

Afgelopen maandag moesten we om 14:00 uur in Maastricht zijn voor een GUO type II, die krijg je als er bij de GUO type I iets niet helemaal goed is. Ik was toch best wel gespannen en vooral op zoek naar die bevestiging en rust dat het allemaal wel goed is. We hadden een hele leuke echoscopiste en assistente en het hele onderzoek werd opnieuw gedaan. Alles zag er weer super uit en er waren (gelukkig) geen afwijkingen te zien. Tijdens de echo vroeg ik: “Wat als het een iets groter hoofdje heeft”? Dan is dat zo, werd er geantwoord. Net als dat sommige van ons lange benen hebben kan een kindje een net wat groter hoofdje hebben, vaak is dat genetisch bepaald. Het kan alleen iets lastiger zijn met de bevalling haha. Dus onze hoofdomtrek werd ook gemeten maar die was perfect gemiddeld haha. Ons meisje loopt nu ook maar 3 dagen voor (bij de echo afgelopen donderdag 1 week) dus dat verschil is minimaal en zul je ook echt niet zien straks. Het kan ook best zijn dat het later in de zwangerschap anders is. Er is medisch gezien verder (gelukkig) helemaal niks aan de hand, alles (ook in het hoofdje) zag er ook goed uit. Bizar trouwens wat ze nu al allemaal kunnen zien. We konden dus met een gerust hart naar huis.

 

Achteraf…

Achteraf uiteraard heel goed dat ze het extra onderzocht hebben. Ik had donderdag alleen wel graag gehoord dat als het hoofdje iets groter was dit niet perse wat hoeft te betekenen. Dat had me een hoop kopzorgen gescheeld, maargoed. Door zelf te ‘googelen’ (I know niet altijd de beste oplossing maar ik kon het niet laten) werd ik gerustgesteld dat dit vaak voorkomt. Er kwamen verhalen voorbij van kindjes die 6-7 weken voorliepen qua groei en wat uiteindelijk allemaal prima bleek te zijn. Ach, ieder kindje groeit toch ook op zijn eigen manier denk ik dan.

Het AZM is echt een top ziekenhuis met heel veel kennis en een ziekenhuis waar ik me bijna thuis voel omdat ik daar een jaar mijn afstudeerstage en scriptie gedaan heb. Het voelde een heel klein beetje als thuiskomen haha. We wisten dat we in goede handen waren en dat gevoel is veel waard. Na de echo heb ik Vanja nog even laten zien waar ik gewerkt heb, waar de afdeling diëtetiek was en de MAASTRO Clinic waar ik ook drie maanden na mijn afstuderen heb gewerkt als diëtist. Heel erg leuk om weer wat oud collega’s te zien. En toen gingen we helemaal happy weer terug naar huis.

Ohja… Tijdens de echo zette ze de beelden even op 4d om het beter te kunnen zien. Mevrouw stak leuk haar tong uit (we hebben er een foto van meegekregen) zo van: Ja pap en mam, ik laat jullie gewoon naar Maastricht rijden hoor. Nu al een eigenwijsje 😉

 

Op naar de laatste helft van de zwangerschap, nu echt vakantie!

 

Liefs Nicky

Deel:

5 Reacties

 1. Johan Scholten
  31 augustus 2016 / 11:38

  Nicky,
  Hoofdje van ons kleinkind (geboren op 1-4 geen grapje) was volgens de geleerden ook groter dan gemiddeld. Het is een wolk van een baby geworden 🙂

 2. 31 augustus 2016 / 14:17

  Goed dat ze alles zo goed controleren maar je hoeft er maar een mm langs zitten en het scheelt al snel een aantal dagen of weken..
  Bij onze eerste zeiden ze “dit wordt een baby met een erg groot hoofd, lange benen en een normaal buikje ” nou wij als ouders maakte ons enorm zorgen en dachten een heel raar kind te krijgen…
  Nou we kregen een prachtige dochter met inderdaad erg lange benen en die heeft ze nog steeds maar met dat hoofdje ? Helemaal niks mis…..
  Geniet van je zwangerschap

  • 11 september 2016 / 12:55

   Dankjewel Kelly, we krijgen nu gewoon wat extra groeiecho’s om het te blijven volgen maar ze zeggen inderdaad dat ze verder toch niks gaan doen. Het zal wel goed zijn allemaal 🙂

 3. C.
  15 augustus 2017 / 12:18

  Fijn om je artikel te lezen. Wij zitten nu met hetzelfde en zijn net doorgestuurd. Aanstaande donderdag de gyneaocoloog.

  Spannend.

  Dank je voor je artikel. Geeft ons goede hoop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.