Home Β» Wat nou als het even niet lukt? Handdoek in de ring… Of doorzetten?

Wat nou als het even niet lukt? Handdoek in de ring… Of doorzetten?

PicsArt_1424949909239

Ik denk dat iedereen het wel kent, je hebt een nieuw doel en gaat fanatiek aan de slag! Vaak gaat het de eerste weken ook goed en kost het geen moeite. Herkenbaar? Maar wat nu na deze eerste super positieve weken? Wat nu als het even niet lukt? Hoe ga je daarmee om?

Het is normaal dat we geconfronteerd worden met tegenslagen en problemen, dit is bij iedereen zo. Dus dat is niet het probleem. Het is niet perse wat er gebeurt, maar juist hoe je daarmee om gaat, het gaat erom hoe je reageert. Als je dat inziet dan ben je al een hele stap verder!

Maar hoe reageer je op tegenslagen? Wat nu als je een dag hebt gehad dat je werkelijk alle voornemens aan je laars hebt gelapt? Er zijn verschillende mogelijkheden en iedereen heeft een eigen stijl van problemen oplossen.

Ga in elk geval na waar bij jou de knelpunten liggen. Welke situaties zijn voor jou moeilijk? Als je je hiervan bewust bent wordt het al makkelijker om dit te veranderen en ermee om te gaan.

Ben jij een emotie eter? Met andere woorden: Heb je de neiging om de goede voornemens overboord te gooien wanneer je wat uitdagingen hebt? Spanningen op het werk? Privé omstandigheden? Zit je even niet lekker in je vel om wat voor reden dan ook? Laat je je voedingsgewoonten (en bewegingsgewoonten) beïnvloeden door je stemming?

Ben je een externe eter? Vind jij het moeilijk om eten te zien? Heb je het lastig als andere mensen eten? Is ineens de zak met dropjes op πŸ˜‰ ? Emoties spelen hierbij niet zo’n rol. Het gaat meer om de voortdurende beschikbaarheid van eten.

Of ben je een lijngerichte eter? Volg je een dieet? Of misschien heb je al meerdere diëten gevolgd? Ben je echt gericht op het lijnen en afvallen?

Er is overigens geen goed of fout type, vaak herken je je wel in één (of meerdere) van de drie wat het makkelijker maakt hiermee om te gaan omdat je je er bewust van bent, een eerste stap in gedragsverandering! En ben maar niet bang, je bent echt niet de enige die het moeilijk vindt tijdens verjaardagen of feestjes.

Ikzelf ben een voorstander van kleine aanpassingen, kijk wat je nu gewend bent om te eten en breng daar kleine verbeterpuntjes in aan. Ik werk niet graag met een dieet of een uitgeschreven lijst omdat de sleutel uiteindelijk ligt in het stukje gedragsverandering. Als je een ‘dieet’ gaat volgen is dat allemaal leuk en aardig maar als je daarna stopt met dat dieet en je hebt niks veranderd aan je gedrag val je terug in je oude gewoontes. Met als gevolg dat de kilo’s (of wat je doel dan ook was) er weer snel bijkomen (met nog wat extra’s vaak). Er is niet één dieet dat goed is, voedingsadvies is maatwerk! Voedingsadvies is individueel, want iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, smaak, cultuur etc. πŸ™‚

Het is maar zelden dat het meteen lukt om je doel te bereiken zonder vallen en opstaan. Het gaat erom hoe je met tegenslagen omgaat. Wat doe je als je een mindere dag hebt gehad? Laat je dan het hoofd hangen en hoeft het allemaal niet meer? Zeg je dan: zie je wel, het lukt me toch niet en gooi je de handdoek in de ring? Heb je volgens jezelf dan gefaald? Of graaf je dieper en kun je er zelfs wat positiefs voor jezelf uithalen: Vandaag was een mindere dag, maar ik heb wel geleerd wat voor mij lastige momenten zijn. Nu kan ik hier de volgende keer wel beter mee omgaan. That’s change… Veranderen is niet makkelijk. Anders zou iedereen het ook wel alleen kunnen.

PicsArt_1424950261540

Dus… Welke van de drie kies jij?

Mijn tip: elke keer vallen is een nieuwe stap naar je uiteindelijk doel! Maar alleen als je er iets mee doet en na het vallen ook weer opstaat. Dan kun je elke keer vallen als iets positiefs zien en ben je sneller weer back on track πŸ™‚

 

Zit het bij mezelf wel eens allemaal even tegen?

Natuurlijk, ja!! Omdat ik diëtist ben, ben ik echt niet heilig en is het ook voor mij af en toe lastig. Tot voor 3 jaar terug was ik geen ontbijter en ik wist vanuit mijn achtergrond dondersgoed dat het ontbijt belangrijk was. Hier ben ik toen ook mee aan de slag gegaan, want ik wilde dit graag veranderen. Lukte het me meteen om elke dag te ontbijten? Nee, helemaal niet! Maar stapje voor stapje werd het steeds meer onderdeel van mijn voedingspatroon. En nog heb ik wel eens dagen ertussen zitten dat het me niet lukt, dat is heel normaal. Wat ik merk is dat die dagen steeds minder worden. Had ik 3 jaar geleden na de eerste keer vallen de handdoek in de ring gegooid was ik nu niet op het punt geweest waar ik nu ben. En zo heb ik nog wel meer puntjes ter verbetering. Vallen en opstaan.

 

Welke doelen hebben jullie? En heb je wel eens dagen dat het even niet lukt en alles lijkt tegen te zitten?

 

Liefs Nicky

Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.