Home » Yes, na een jaar gebroken nachten geen nachtvoedingen meer!

Yes, na een jaar gebroken nachten geen nachtvoedingen meer!

Nachtvoedingen

Nu ik het typ realiseer ik het me eigenlijk pas. En ik merk na een paar weken meer slaap ook wat het toch met me gedaan heeft, een jaar lang gebroken nachten en nachtvoedingen. Ik ga nog een paar blogs over dit onderwerp schrijven want telkens als het ergens ter sprake kwam vielen mensen haast van hun stoel af. Terwijl het echt niet zo gek is, maar onze maatschappij is zo ingesteld op dat baby’s doorslapen dat ik soms zelf ging twijfelen.

Voor de mensen die mij nog niet zolang volgen, ik geef borstvoeding. Inmiddels al langer dan een jaar. Je leest het goed. Lot heeft een jaar lang ’s nachts bij mij gedronken en dus heb ik een jaar lang gebroken nachten gehad. Voor ons was dit een bewuste keuze maar daarover in een andere blog meer. Borstvoeding is volgens ons in elk geval zoveel meer dan alleen voeding, het is ook troost, geborgenheid en veiligheid. En daarnaast een heel fijn momentje, zelfs ’s nachts! Ik ga hier echt niet lopen verkondigen dat het allemaal makkelijk was want ik heb er ook heus wel eens doorheen gezeten maar nu achteraf zou ik het bij een volgende weer net zo doen. En dat is denk ik het allerbelangrijkste, dat je doet wat voor jou goed voelt, dat is voor jou altijd de juiste keuze. Dus nee ik ga niet zeggen dat het niet goed is om baby’s te trainen om door te slapen, ik zeg alleen dat wij dit bewust niet gedaan hebben en we niks geforceerd hebben. En als Lot uit zichzelf al had doorgeslapen na een paar weken was ik daar natuurlijk ook super blij mee geweest! Ik heb altijd gezegd: Ze gaat wel doorslapen wanneer ze eraan toe is en zolang ze die geborgenheid nodig heeft ’s nachts zal ik er voor haar zijn. Dat ze die voeding echt niet meer nodig had dat snapte ik ook wel maar daar ging het ons niet om, even voor de duidelijkheid.

Ook wil ik even een compliment geven aan ons consultatiebureau. Uiteraard werd me hier ook verteld dat ze die voeding echt niet meer nodig had maar er werd ook geluisterd naar ons en we kregen het advies om te doen wat voor ons goed voelde. Ik hoor vaak andere (negatieve) verhalen dus ik vind dat een shoutout wel op zijn plaats is. Iedereen heeft een mening en dat is oké maar je kunt er soms best onzeker van worden en als tien mensen je zeggen dat ze toch echt al moet doorslapen en dat het echt niet normaal is dat ze nog nachtvoedingen heeft dan moet je best sterk in je schoenen staan om toch je eigen plan te trekken. En vergeet niet dat je ook nog functioneert op heel weinig slaap, dat maakt het er niet makkelijker op.

Mijn doel is altijd geweest om minimaal een jaar borstvoeding te geven. Iets wat tegenwoordig ook helemaal niet meer ‘normaal’ is. Toen Lot 1 jaar werd voelde het voor mij goed om eens te gaan kijken of we wat aan de nachtvoedingen konden doen. Wij zijn absoluut tegen laten huilen dus eerder voelde dit voor ons ook gewoon niet oké. Achteraf gezien ging het zo vanzelf en sliep ze binnen een paar nachten door, dat had ik van tevoren niet gedacht. We hebben dit heel consequent aangepakt zonder haar gewoon te laten huilen. Inmiddels slaapt ze ook nog maar één keer overdag dus ik denk dat het een combinatie is geweest en ze er ook aan toe was.

Sinds zo’n drie weken slaap ik dus weer gewoon door ’s nachts en ik sta er versteld van hoe fit ik me weer voel. Tijdens de gebroken nachten voelde ik me (dacht ik) ook best fit maar dit is toch wel een enorm verschil.

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen rondom dit onderwerp, laat je het me weten in de comments?

 

P.S. Inmiddels staat het artikel over hoe we dit aangepakt hebben ook online, klik hier.

Volg ons via Bloglovin’InstagramFacebook of Youtube.

 

Deel:

4 Reacties

 1. Jessica Leenders
  12 februari 2018 / 13:12

  Hey Nicky,

  Mooi geschreven en zo herkenbaar. Ons kleine meisje komt ook nog steeds 1a2 keer ‘knuffelen’ s’nachts. Vooral blijven doen wat goed voelt.

  Liefs Jessica

 2. Bianca
  12 februari 2018 / 15:16

  Maar hoe heb je het aangepakt? want de essentie mis ik in dit verhaal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.