Home » Zwangerschapsupdate: 32 weken zwanger

Zwangerschapsupdate: 32 weken zwanger

32 weken zwanger

Hoe gaat het met je? Hoe gaat het nu echt? Die vraag krijg ik de laatste weken heeeeeulll vaak. En dat snap ik ook wel. Ik hou jullie zo goed mogelijk op de hoogte via Instagram (+ stories) en mijn weekvlogs maar in het kader van ‘ook leuk om later zelf terug te lezen’ ook nog maar even een geschreven update hier.

Het is weleens beter gegaan…

Dat is meestal zo’n beetje mijn antwoord. Want nee, ik ga geen mooi weer spelen. Het is best wel aanpoten en al helemaal niet makkelijk af en toe. En dat is oké. Denk je nu huh? Waar heeft zij last van? Van zwangerschapsischias. Heel kort door de bocht een beknelde zenuw vanuit mijn onderrug, richting bilspier, richting been/voet. Wat voel ik dan? Een bilspier die continu is aangespannen (a.k.a. compensatiegedrag want anders nog meer druk en dus pijn). Door de beknelde zenuw continu een stekende pijn aan de zij- en achterkant van mijn hele linkerbeen. Door de pijn (en inmiddels de grootte van de buik) kan ik heel moeilijk helemaal rechtop staan en daardoor sta en loop ik wat voorover gebogen. Hierdoor krijgt mijn rug het natuurlijk ook zwaar te verduren dus die zit ook heel snel vast. Alles in je lichaam is met elkaar gelinkt als één grote schakel en dat wordt nu pijnlijk duidelijk. Maar ik ben er nog. Ik doe wat ik kan. Ik rust waar ik kan. Ik heb het geaccepteerd waar ik kan. Ik voel me steeds iets minder schuldig omdat ik met de neus op de feiten gedrukt wordt dat meer gewoon niet lukt op het moment. Ik heb iemand die ons helpt in het huishouden. Een hele lieve man die heel veel doet naast zijn fulltime baan. Een hele lieve mama en zusje die helpen waar kan. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik ben heel dankbaar voor deze zwangerschap en ondanks alles geniet ik er ook nog echt van. Aan de andere kant hoor ik mezelf steeds vaker tegen Vanja zeggen dat ik toch niet kan wachten om van die buik af te zijn en te kunnen knuffelen met onze zoon. Ik ben wat dat betreft heel moe. Ik ben de buik moe. Niet zozeer om de buik maar om de altijd aanwezige pijn door de buik. Ik kan niet wachten tot ik weer rechtop kan lopen. Ik kan niet wachten tot ik Lot weer fatsoenlijk kan tillen en ik kan niet wachten om weer leuke kleren aan te trekken. Ik weet heus wel dat het na de bevalling ook aanpoten wordt. Een nieuw ritme vinden met twee kids. Gebroken nachten. Maar op dit moment overheerst het ‘alles beter dan deze pijn’ gevoel.

Los van de ischias gaat alles heel goed en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste en daar probeer ik me dus ook zoveel mogelijk op te focussen. Ik ben begonnen met zwangerschapsyoga en na vijf minuten in de eerste les voelde ik me alweer thuis. Medisch gezien gaat verder alles goed. Bloeddruk is mooi laag. Ik mag en kan vanuit huis werken. Mijn eigen bedrijf groeit en ik mag doen wat ik super leuk vindt om te doen. Vanja heeft een papadag eens in de twee weken wat ik fantastisch vind want dat is iets waar we hard voor gewerkt hebben. Al met al is er heel veel veranderd sinds ik zwanger was van Lot. Veel dromen zijn al gerealiseerd en we leven steeds meer ons lievelingsleven. Zeker nu is dat iets wat ik me heel goed besef en waar ik heel dankbaar voor ben. Vanja heeft het heel erg naar zijn zin op het werk en krijgt de kansen die hij graag wil om door te groeien. Daar ben ik heel trots op.

Ik ben nog niet gigantisch veel aangekomen (lees zo’n 9 kilo op het moment), al is mijn buik groter dan bij Lot, en veel lager. Broertje doet het heel goed. Groeit hard. Wat me ook benieuwd maakt naar hoe groot hij gaat zijn bij de geboorte en wanneer hij zich gaat melden. Nu nog liever niet hoor. Blijf nog maar even lekker zitten. In elk geval tot 37 weken. Mama redt zich wel.

Deel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.